Echipa OMS care investighează originile Covid a identificat ca posibile surse ale răspândirii coronavirusului două tipuri de animale

  • Specialiştii OMS care investighează originile pandemiei de Covid au identificat ca posibile două surse: o specie de dihori şi iepurii.
  • Membrii echipe OMS afirmă că este necesară o investigaţie suplimentară asupra furnizorilor acestor animale, precum şi ale altor animale de pe piaţă.
  • Specialiştii OMS spun că nu au stabilit care sunt toate vietăţile vândute, în mod legal sau ilegal, vii sau moarte, pe piaţa din oraşul chinez Wuhan.
42138 afișări
Imaginea articolului Echipa OMS care investighează originile Covid a identificat ca posibile surse ale răspândirii coronavirusului două tipuri de animale

Foto: Profimedia

Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care investigează originile pandemiei Covid-19 caută animalele care ar fi putut răspândi noul coronavirus la oameni, identificând ca posibile surse dihorii birmanezi şi iepurii, care pot transmite virusul şi care au fost vânduţi pe o piaţă chineză unde au apărut primele cazuri, relatează The Wall Street Journal.
 
Membrii echipei OMS afirmă că este necesară o investigaţie suplimentară asupra furnizorilor acestor animale şi ale altor animale de pe piaţă. Unele dintre acestea provin dintr-o regiune a Chinei, aflată în apropierea graniţelor cu Asia de Sud-Est, unde au fost găsite cele mai apropiate variante ale virusului la lilieci.
 
Specialiştii OMS spun că nu au stabilit care sunt toate vietăţile vândute, în mod legal sau ilegal, vii sau moarte, pe piaţa din oraşul chinez Wuhan, care a fost legat de primul focar de coronavirus în decembrie 2019.
 
Comisia Naţională de Sănătate din China şi ministerul de externe au refuzat să comenteze.
 
Echipa OMS lucrează cu mai multe ipoteze şi încă nu este sigur dacă virusul a trecut pentru prima dată de la animale la oamenii din piaţă sau dacă a circulat mai întâi în altă parte. Cu ajutorul dovezilor pe care le au, experţii încearcă să înţeleagă care sunt animalele care ar fi putut fi, în mod plauzibil, vectori ai virusului.
 
Incertitudinea continuă cu privire la modul în care, când şi unde s-a răspândit virusul pentru prima dată la oameni, alimentând tensiunile internaţionale. SUA a acuzat de multe ori China că împiedică ancheta OMS la Wuhan.
 
Experţii OMS au făcut recent o călătorie de patru săptămâni la Wuhan, după luni de negocieri, după ce Beijingul a sugerat în repetate rânduri că virusul îşi are originea în afara Chinei.
 
Piaţa din  Wuhan rămâne, însă, un punct central al investigaţiei, pentru că specialiştii OMS cred că virusul provine cel mai probabil de la lilieci şi răspândit la oameni prin intermediul unui alt animal, posibil la o fermă sau la o piaţă. Mulţi oameni de ştiinţă au sugerat că virusul s-ar fi putut răspândi prin comerţul ilegal cu animale sălbatice din China.
 
Peter Daszak, zoolog al echipei OMS, a declarat într-un interviu că specia de dihor birmanez se numără printre carcasele găsite în congelatoare de la piaţă şi că, deşi au dat rezultate negative, erau capabili să poarte virusul.
 
"Oferă o cale pentru modul în care virusul ar fi putut intra în Wuhan", a spus dr. Daszak.
 
Dihorii birmanezi, care trăiesc în principal în sudul Chinei, provin din aceeaşi familie de mamifere ca nevăstuicile şi vidrele şi sunt adesea vânaţi şi comercializaţi pentru hrană sau blană, în ciuda faptului că sunt o specie protejată.
 
De asemenea, dr. Daszak a spus că şi iepurii se aflau comercializaţi în piaţă şi „se dovedesc a fi destul de sensibili la SARS-CoV-2”.
 
Marion Koopmans, un virusolog olandez din echipa OMS, a identificat, de asemenea, dihorii şi iepurii ca fiind animalele despre care se crede că sunt capabile să transporte şi să răspândească virusul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici