Noi informaţii: Legătura dintre grupa de sânge şi riscul infectării cu noul coronavirus

  • În general, grupa sangvină nu provoacă diferenţe semnificative în viaţa de zi cu zi a oamenilor
  • Totuşi, mai multe studii recente caută o legătură între grupa de sânge şi riscul îmbolnăvirii cu coronavirus
  • Principalele grupe de sânge sunt A, B, AB şi 0
73169 afișări
Imaginea articolului Noi informaţii: Legătura dintre grupa de sânge şi riscul infectării cu noul coronavirus

Sursa FOTO: Profimedia

Există o legătură între grupa de sânge şi riscul infectării cu noul coronavirus?

Un studiu realizat luna trecută de cercetătorii germani sugera că oamenii cu grupa sangvină A sunt expuşi unor riscuri cu peste 45% mai mari de a contracta virusul şi de a dezvolta simptome puternice. În schimb, cei cu grupa 0 ar fi fost mai protejaţi de COVID-19. Cercetătorii au ajuns la acest rezultat după ce au analizat probe de sânge recoltate de la 1.610 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus şi după ce au fost prelevate probe de la 2.205 persoane sănătoase din Italia şi Spania, pentru a se putea realiza comparaţii.

Cu toate acestea, un studiu publicat săptămâna aceasta contrazice o parte din rezultatele iniţiale. Potrivit BBC, este doar una dintre dovezile care indică evoluţia continuă a proceselor ştiinţifice.

Cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts şi de la Spitalul Beth Israel Deaconess susţin că nu au găsit dovezi care să susţină ideea potrivit căreia există o legătură între grupa de sânge şi riscul dezvoltării unor simptome severe în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

În timpul acestui studiu au fost testate pentru coronavirus 7.648 de persoane, dintre care 1.289 au primit un rezultat pozitiv. În total, 484 (37.5%) au fost internaţi în spital, 123 (9.5%) au ajuns la terapie intensivă ICU, 108 (8.4%) au fost intubaţi, 3 (0.2%) au solicitat oxigen şi 89 (6.9%) au decedat. Din cei 1.289 de pacienţi testaţi pozitiv pentru coronavirus, 440 (34.2%) aveau grupa de sânge A, 201 (15.6%) aveau grupa B, 61 (4.7%) aveau grupa sangvină AB, iar 587 (45.5%) aveau grupa O. 

Alte studii realizate anterior indică anumite conexiuni între grupa sangvină şi gradul de vulnerabilitate în faţa unor boli grave. De exemplu, se spune că cei cu grupa de sânge B sunt mai puţin predispuşi cancerului, în timp ce persoanele cu grupa 0 ar fi mai ferite de malarie.

Grupele de sânge - Scurt istoric

Grupele de sânge au fost descoperite în 1901 de imunologul şi patologul austriac Dr. Karl Landsteiner, laureat al Premiului Nobel pentru munca sa. La fel ca celelalte trăsături genetice, tipul de sânge este moştenit de la părinţi.

Tipul de sânge este, de asemenea, determinat de Rh - o proteină aflată la suprafaţa celulelor roşii din sânge. Dacă o ai, eşti pozitiv. Dacă nu, eşti negativ. Majoritatea oamenilor sunt Rh pozitivi şi pot primi sânge atât de la donatori asemenea lor, cât şi de la cei cu Rh negativ. În schimb, cei cu Rh negativ nu pot primi sânge decât de la persoane cu acelaşi tip de sânge.

Înainte de descoperirea grupelor de sânge, transfuziile, proceduri medicale atât de banale în zilele noastre, erau un adevărat pariu pe viaţa pacienţilor. În Londra începutului de secol XIX, din 10 transfuzii de sânge realizate de Dr. James Blundell doar jumătate au rezultat în supravieţuirea pacienţilor. Asta se întâmpla pentru că oamenii nu ştiau la acea vreme cum să aleagă corect donatorii.

Puţini ştiu, chiar şi în prezent, cu grupele de sânge nu sunt întâlnite doar la oameni. Există cel puţin 17 specii diferite de primate care împărtăşesc această trăsătură, printre care şi cimpanzeii sau gorilele. „Multe specii de primate prezintă diferenţe între grupele A, B sau AB”, spune Laure Segurel, cercetător al Muzeului Naţional de Istorie din Franţa.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici