Mii de oameni din 40 de ţări dau China în judecată: ”A adus iadul în ţările noastre şi trebuie să plătească". Reacţia Ambasadei Chinei în România

  • Câteva mii de cetăţeni din 40 de ţări au lansat o acţiune împotriva Chinei ai cărei lideri sunt acuzaţi de neglijenţă în criza coronavirusului.
  • Aceştia îi acuză că au încercat să ascundă amploarea epidemiei, ceea ce a facilitat răspândirea virusului în întreaga lume.
  • Suferinţa umană şi daunele economice cauzate sunt incalculabile scriu aceşti cetăţeni în plângerea lor colectivă.
  • Regimul comunist este chemat să dea socoteală şi să dezvăluie ce s-a întâmplat exact în China.
8271 afișări
Imaginea articolului Mii de oameni din 40 de ţări dau China în judecată: ”A adus iadul în ţările noastre şi trebuie să plătească". Reacţia Ambasadei Chinei în România

Sursă foto: Profimedia

Avocaţi americani au lansat o acţiune colectivă  împotriva Chinei luna trecută în Florida. Aceştia reprezintă zece mii de cetăţeni din aproximativ 40 de ţări, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, şi reclamă daune de trilioane de dolari regimului comunist.

În acelaşi timp ONG-ul israelian Shurat HaDin intenţionează de asemenea să întreprindă acţiuni colective împotriva Chinei în zilele următoare pentru neglijenţă  în tratamentul şi izolarea  coronavirusului. Procesul este introdus în Statele Unite deoarece „majoritatea celorlalte ţări se tem de implicaţiile puterii economice a Chinei”, subliniază organizaţia care de obicei apără victimele terorismului. 

”Aşa cum statele nu pot săvârşi acte de terorism şi să revendice imunitatea suverană, China nu ar trebui să scape de sancţiuni în urma presupusei sale dezinformări cu privire la virus”, insistă ONG-ul.

De ce este acuzată China?

Acţiunea colectivă a fost initiataţă de Berman Law Group, o companie cu sediul în Miami, unde lucrează fratele candidatului democratic la preşedinţie, Joe Biden. China este acuzată că a ascuns date, că a refuzat accesul experţilor internaţionali din domeniul sănătăţii publice şi a redus la tăcere medicii care au avertizat asupra pericolului Covid-19. De asemenea, apar întrebări cu privire la adevărata origine a virusului: a provenit dintr-o piaţă de animale sălbatice Wuhan sau a scăpat dintr-un laborator?

„Liderii chinezi trebuie să fie traşi la răspundere pentru acţiunile lor. Au dezlănţuit iadul în ţările noastre şi vor trebui să plătească pentru asta. Scopul nostru este să descoperim adevărul. Acum trei ani, firma noastră a câştigat un proces de 1,2 miliarde de dolari (peste 1,1 miliarde de dolari) împotriva Chinei pentru fabricarea de materiale de construcţie defecte", a declarat Jeremy Alters din Berman Law Group.

Adevărul, nimic altceva decât adevărul

Britanicul Olivier Babylone s-a alăturat plângerii colective împotriva Chinei. In vârstă de 30 de ani a fost infectat cu coronavirus şi a fost tratat la spital la începutul acestei luni. Veniturile sale au scăzut cu două treimi. „Eu am suferit pierderi financiare, dar multe persoane şi-au pierdut viaţa. Trebuie să ştim cine este responsabil pentru această situaţie ”, a spus el pentru Daily Mail.

Familia lui Lorraine Caggiano din New York care a contractat virusul după ce a participat la o nuntă, s-a alăturat şi ea acţiunii colective. Tatăl ei, Nick şi mătuşa, Isabella Rizzo, au murit luna trecută. „Nu vreau bani”, spune ea. „Vreau doar să ştiu cum a dus la moartea a mii de oameni din întreaga lume şi la falimentul multor companii. Vreau doar să aflu adevărul. Trebuie să facem totul pentru a împiedica acest lucru să se mai repete. ”
 

Între timp, avocatul britanic pentru drepturile omului, Geoffrey Robertson, a solicitat ONU să investigheze originile Covid-19. Robertson, fost judecător de apel al Naţiunilor Unite, a declarat că eşecul în atacarea virusului la începutul epidemiei a avut consecinţe grave în întreaga lume. El acuză propaganda chineză că a denaturat faptele. „China se confruntă cu ostilitate internaţională şi eventual, cu sancţiuni economice dacă refuză să explice ce s-a întâmplat. Ea are datoria să spună adevărul unei lumi care a suferit atat de mult”, concluzionează Robertson
 

Reacţia Ambasadei Chinei în România

Contactat săptămâna trecută de Mediafax, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România a răspuns la ipoteza unor despăgubiri din partea Chinei: ”Argumentul ”solicitării despăgubirilor” este ridicol, plin de aroganţă şi prejudecăţi politice, contrar conştiinţei umane şi principiilor morale de bază şi este destinat să creeze contradicţii şi divizări între ţări, ceea ce va dăuna cooperării internaţionale în lupta împotriva epidemiei. Pandemiile sunt duşmanii comuni ai omenirii, indiferent de graniţele naţionale sau grupurile etnice. Ca şi alte ţări care suferă, China este o victimă a COVID-19. În acest moment special, toate ţările ar trebui să ţină cont de situaţia generală şi de interesele pe termen lung şi să lucreze împreună pentru a depăşi dificultăţile, în loc să arunce vina asupra altora şi să facă acuzaţii false împotriva altor ţări.

De la izbucnirea epidemiei, China a avut întotdeauna o atitudine deschisă, transparentă şi responsabilă, a raportat imediat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii despre epidemie, a împărtăşit secvenţa de genom de coronavirus şi altor ţări, a realizat cooperarea internaţională dintre experţi în domeniul prevenirii şi controlului epidemiilor şi a întins o mână de ajutor şi altor ţări, făcând totul cât mai repede posibil. Aceste fapte de bază, care au fost afirmate pe deplin şi apreciate de comunitatea internaţională, nu pot fi refuzate sau negate de nimeni. Conform evaluărilor OMS, măsurile decisive şi puternice luate de guvernul chinez în timp util au prevenit sute de mii de infectări. Multe ţări consideră că experienţa şi practicile Chinei oferă o referinţă utilă pentru alte ţări. Revista ”Science” a publicat recent un raport comun al cercetătorilor din Marea Britanie, SUA şi alte ţări, care spune că măsurile de prevenire şi control ale Chinei au rupt cu succes lanţul de transmitere a virusului şi au obţinut timp preţios pentru alte ţări să ia măsuri.

Deci, de ce a izbucnit apoi focarul în Europa şi SUA? China a fost prima ţară care s-a confruntat cu un atac de virus necunoscut şi a reuşit să obţină rezultate remarcabile în două luni. În timp ce unele ţări au înţeles pe deplin caracteristicile virusului, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat în mod repetat o prevenire mai bună, epidemia s-a extins la scară largă chiar sub nasul lor. Sigur ceva este în neregulă. Redactorul şef al prestigioasei reviste medicale The Lancet a declarat recent în programul BBC ”Mesajul din China este foarte clar...noi am pierdut luna februarie când am fi putut acţiona...este un scandal naţional.” Nu ar fi cazul ca aceste ţări să reflecte modest la propriile greşeli?

Astfel, ţările în cauză ar trebui să se concentreze asupra modului de a lua măsuri eficiente pentru a controla epidemia şi a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor, în loc să se concentreze asupra eschivării responsabilităţilor. În caz contrar, aceasta nu numai că nu va ajuta la combaterea epidemiei în propriile lor ţări, ci va pune în pericol şi securitatea sănătăţii publice globale. China va continua să acţioneze cu bună credinţă şi să coopereze cu toate părţile pentru a contribui la victoria asupra COVID-19, inamicul comun al omenirii.”

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici