Alexandru Tomescu, în concert cu vioara Stradivarius în premieră în Portugalia

Alexandru Tomescu va susţine în premieră un concert cu vioara Stradivarius la Aveiro şi Lisabona, marţi şi miercuri, informează un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR) din capitala Portugaliei.

334 afișări
Imaginea articolului Alexandru Tomescu, în concert cu vioara Stradivarius în premieră în Portugalia

Alexandru Tomescu (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Premiera portugheză a lui Alexandru Tomescu şi a celebrei sale viori Stradivarius Elder - Voicu 1702 va avea loc pe 10 iulie, de la ora 19.30, în Auditoriul Rectoratului Universităţii din Aveiro (Campus Universitário de Santiago), cu ocazia deschiderii oficiale a International Symposium on Applications of Ferroelectrics (ISAF).

Cel de-al doilea concert va avea loc la Lisabona, pe 11 iulie, la ora 22.00, în cadrul Festivalului ao Largo (Largo de São Carlos).

Tomescu va cânta alături de Orchestra Filarmonia das Beiras, atât în Aveiro, cât şi la Lisabona.

Repertoriul propus este unul divers, alcătuit din faimoase piese româneşti pentru vioară şi lucrări pentru vioară şi orchestră de compozitori români şi nu numai, printre care George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Dinu Lipatti şi Wolfgang Amadeus Mozart.

Cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe patru continente şi în peste 30 de ţări, Alexandru Tomescu se detaşează net drept liderul tinerei generaţii de violonişti români. Pretutindeni publicul şi presa apreciază la superlativ personalitatea carismatică a artistului, profunzimea şi frumuseţea interpretărilor sale.

Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu precum: Niccolo Paganini (Italia), Pablo Sarasate (Spania), Marguerite Long - Jacques Thibaud (Franţa) şi George Enescu (România). În ultimii ani tânărul violonist a fost invitat să se alăture pedagogilor celebri ai viorii în juriile unor concursuri internaţionale din Italia, Franţa sau România.

Un rol deosebit de important în formarea sa ca artist l-au avut profesorii săi, cei care l-au îndrumat, sprijinit şi inspirat de-a lungul anilor: mama sa, prof. Mihaela Tomescu, maestrul Ştefan Gheorghiu, prof. Eduard Schmieder sau violonişti renumiţi precum Ruggiero Ricci, Igor Oistrach sau Tibor Varga. "De la fiecare am luat tot ce a avut mai bun, construindu-mi astfel, în timp, propria viziune artistică", declara într-un interviu recent Alexandru Tomescu.

De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică acordurile viorii tânărului român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii, printre care Carnegie Hall (New York), Concertgebouw (Amsterdam), Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées (Paris) şi Metropolitan Arts Center (Tokyo), alături de orchestre de prestigiu dirijate de dirijori celebri: Kurt Masur, Valery Gergiev şi Christoph Eschenbach, printre alţii

Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio, tânărul violonist are o intensă activitate muzicală la nivel naţional, concertând pe scenele tuturor filarmonicilor din ţară. În calitatea sa de preşedinte al fundaţiei culturale "Remember Enescu", Alexandru Tomescu este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea concursului internaţional de vioară "Remember Enescu".

Deschiderea sa către experimente este unică - de la staţia de metrou la soclul statuiei lui Lenin - niciun loc nu este prea îndepărtat de scena de concert, artistul ştiind să creeze de fiecare dată o atmosferă aparte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici