Video Atmosferă de carnaval în Capitală. Parada B-FIT i-a scos pe bucureşteni în stradă şi a adunat 200 de artişti internaţionali | FOTO, VIDEO

Parada Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT i-a scos sâmbătă seara pe bucureşteni în stradă şi a adunat 200 de artişti internaţionali în Capitală. Duminică este ultima zi de spectacole.

463 afișări

Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti - B-FIT in the Street! a debutat vineri. Între 12 şi 14 iulie, 200 de artişti internaţionali sunt la Bucureşti pentru trei zile de festival, cu 17 spectacole şi peste 60 de reprezentaţii în zone cheie din capitală.

Pe agenda festivalului se regăsesc spectacole premiate, numere interactive, ateliere pentru copii, acrobaţii, jonglerii, parada B-FIT in the Street!, reprezentaţii de dans contemporan şi, în premieră, demonstraţii de freerunning pe acoperişurile Bucureştiului.

Pe parcursul celor trei zile de festival, Piaţa Universităţii găzduieşte reprezentaţii de samba, de muzică scoţiană şi de fanfară, numere de acrobaţie ale stegarilor italieni, dar şi artişti pe catalige, spectacole mobile cu personaje fantastice şi spectacole de dans contemporan combinat cu elemente de circ, dar şi Mascota B-Fit in the Street!.

Sâmbătă, în Piaţa George Enescu curioşii se adunaseră în jurul schelei metalice pe care se desfăşoară ”Captiv / Captive”, spectacol dans contemporan din Marea Britanie. „De la începutul spectacolului, când personajele se revoltă împotriva recentei lor captivităţi, până la soluţia tulburătoare de la final (pe care nu o voi divulga aici), spectacolul e presărat cu atât de multe elemente fascinante, care provoacă mintea şi ne fascinează ochii.”, scria Herald-Tribune.

La Universitate jucăriile copilăriei prind viaţă în reprezentaţia celor de la Cie Remue Menage. Păpuşile din cutiile muzicale au crescut în mărime şi dansează valsuri pe străzile Bucureştiului, iar soldaţii de jucărie au ieşit din rând şi mărşăluiesc pe muzică de fanfară. Spectacolul poartă semnătura Remue Ménage, companie franceză de teatru de stradă cunoscută pentru producţii cu puternic impact vizual, ce combină elemente de circ cu elemente de dans, muzică, păpuşărie şi măşti.

Pe Strada Lipscani poţi să prinzi un spectacol mobil care porneşte de la Hanul Gabroveni, mergând pe Strada Lipscani până la intersecţia cu Calea Victoriei. ”Propoziţia cea lungă / La Grande Phrase” este un performance stradal. Franţa Compania franceză Didier Théron aduce la Bucureşti spectacolul de stradă „La Grande Phrase”, distins cu premiul întâi la Trienala Internaţională de Artă Contemporană „Setouchi” 2013 din Japonia. Este prezentat ca un proiect original, care se joacă cu aerul ca element principal al creaţiei. „La Grand Phrase” prezintă dansatori îmbrăcaţi în costume umflate cu aer, care interacţionează într-un mod bizar cu spaţiul înconjurător. Aerul din structurile de latex ale costumelor generează o dinamică aparte şi devine, astfel, creatorul unui nou tip de interacţiune cu spaţiul public, cu arhitectura oraşului şi cu locuitorii săi. Când i-am prins tocmai intrau în librăria de peste drum de Hanul Gabroveni şi urcau în vitrine. Creat în 2009, numărul de dans „La Grande Phrase” este o invazie colorată a oraşului, în care personaje „gonflate” explorează oraşul şi locuitorii săi.

Arlechinul modern Karcocha umblă pe străzile Bucureştiului cu ultimul său proiect „Karcocha & Kumilintu”. Cu hainele sale în culori neon, umorul său molipsitor şi curiozitatea înnăscută, clovnul care comunică doar cu ajutorul fluierului pare că şi-a găsit perechea artistică în „păpuşa vie” Kumilintu. O combinaţie subtilă de comedie inocentă, ironie şi eleganţă, spectacolul celor doi artişti spanioli, „Dezechilibru urban”, a găsit echilibrul perfect între clovnerie, jonglerie, improvizaţie şi acrobaţie.

În Piaţa Revoluţiei, faţa statuii lui Iuliu Maniu, se petrecea sâmbătă Magnolia, un spectacol acrobaţie aeriană, Germania Sol’Air aduce la Bucureşti spectacolul de acrobaţie aeriană, premiat cu distincţii internaţionale de prestigiu, „Magnolia”. Plin de poezie şi graţie, „Magnolia” este un solo show unic, executat în întregime pe o trapeză de pânză specială, dezvoltată de protagonista spectacolului, Sylvia Idelberger. Cu o experienţă de 19 ani în acrobaţie aeriană, Sylvia Idelberger înfiinţează, în 2003, compania Sol’Air pentru care dezvoltă un repertoriu bogat de spectacole solo, în duet sau în formaţie, la trapez, elastice, frânghie sau cu cercuri. În numerele create, artista germană caută întotdeauna o cale de a se conecta la public, spun organizatorii.

La intrarea în Piaţa Roma (Pasajul Latin / Hanul Gabroveni) seara se lăsa cu ”Muşcă! / Bite!”, un spectacol interactiv olandez. Începând din 2014, Stefaan van Uden şi colegul său Ferry Melis călătoresc în lumea întreagă cu spectacolele de teatru de stradă MaTTo. Recunoscuţi pentru umorul lor şi pentru priza pe care o au la copii, cei doi artişti olandezi vin la Bucureşti cu cel mai nou proiect al lor, BITE! Prezentat la festivaluri şi evenimente internaţionale, BITE! este un spectacol de teatru de stradă interactiv care transformă spectatorii în posibile prade pentru cei doi actori puşi pe şotii, explică prezentarea lor.

Artiştii spanioli de la Fuente de Aqua redau, printr-o coregrafie elaborată, spectacolul apei într-o fântână arteziană.

Inspirată de graţia ritualului de împerechere a păsărilor flamingo, compania franceză Remue Menage a creat un spectacol-paradă cu iz de carnaval. Dansatori-pirotehnişti şi muzicieni la djembe, costumaţi în berberi, însoţesc straniile păsări gigant care dansează şi luminează feeric în noapte. O maşină zburătoare ghidează caravana muzicală care se deplasează lent pe străzile oraşului şi prezintă, prin dans, muzică şi acrobaţii, povestea migraţiei păsărilor flamingo spre tărâmul deşerturilor şi a triburilor nomade. Compania Remue Menage este cunoscută în toată lumea pentru spectacolele sale care pun accent pe impactul vizual, creând universuri onirice prin jocuri de lumină, elemente de circ, dans şi muzică.

Prima trupă scoţiană compusă din instrumentişti de origine indiană, Indian Pipes and Drums a fost fondată în 1972, la Londra, şi are astăzi 250 de membri în Statele Unite, Kenya, Marea Britanie şi India. Cunoscuţi pentru activitatea lor filantropică, cimpoierii şi toboşarii de la Indian Pipes and Drums cântă la evenimente din lumea întreagă, de la aniversarea Jubileului de Aur şi a Jubileului de Diamant al Maiestăţii Sale Regina Elizabeth a II-a, din Londra, la strângerea de fonduri pentru cutremurul din 2015, în Nepal, sau în cadrul campaniei pe care au demarat-o împotriva vânătorii de elefanţi din Africa. Îmbrăcaţi în haine militare tradiţionale din Scoţia, muzicienii de la Indian Pipes and Drums interpretează la cimpoaie şi tobe melodii tradiţionale din Scoţia, imnuri patriotice şi hit-uri internaţionale.

Iar sâmbătă seară toţi au pornit în parada festivalului din Piaţa ”George Enescu”, pe Calea Victoriei.

Duminică, de la 18.00, în Piaţa Roma este programat Muşcă! / Bite!– spectacol interactiv, Olanda, iar cei de la Propoziţia cea lungă / La Grande Phrase îşi pornesc iarăşi performanceul stradal pe Strada Lipscani. De la 18.30 la 19.00, în Piaţa Universităţii se mută ”Captiv / Captive”, spectacolul de dans contemporan britanic. între 19.00 şi 19.45, Barbarossa Samba Group pune ritmurile samba în piaţă.

Între 18.45 şi 18.52, în Piaţa Revoluţiei, ”Magnolia”, spectacolul de acrobaţie aeriană din Germania este din nou la capătul frânghiilor.

De la 18.45 la 19.30, pe Strada Lipscani ”Fanfara indiană / Indian Pipes and Drums” îşi reia parada.

De la 19.00 Pe Strada Franceză coboară Fanfara Bedizzole / Bedizzole Marching Band iar în Piaţa Sfântul Anton îşi fac numărul Fântânile dansatoare / Fuente de Agua, spaniolii care prezintă un spectacol de acrobaţie. Pe Calea Victoriei colţ cu strada Lipscani belgianul Marcel Cyclette ţine spectacolul său interactiv.

Până spre 19.50, pe Calea Victoriei (de la Piaţa George Enescu până la Piaţeta Teatrului Odeon) are loc ”Punctul Zero / Zéro Degré”, o demonstraţie de freerunning, din Franţa.

Pe Strada Gabroveni, Jucăriile / Toys– spectacol personaje pe catalige, Franţa, vin între 19.30 şi 20.15.

De la 19.45 până la 20.30, Piaţa Universităţii e ocupată de Stegarii din Roma / Flag Wavers from Rome, Piaţa Sfântul Anton e animată cu Moonlight Invasions/ Invazii lunare, parada muzicanţilor veniţi tot din Italia iar Strada Lipscani este scena pentru Urban Imbalance / Dezechilibru urban– spectacol acrobaţie din Spania.

La 20.00, pentru 7 minute, în Piaţa Revoluţiei îşi reia momentul acrobata germană din ”Magnolia”, iar de la 20.15 până spre 21.00, în Piaţa Roma, olandezii vin din nou cu ”Muşcă! / Bite!”, spectacolul lor interactiv cu undiţe şi public captiv.

Între 20.30 şi 21.00, în Piaţa Universităţii sunt în cuşcă dansatorii britanici pentru ”Captiv / Captive”, iar de la 20.30 la 21.15, strada Franceză este din nou animată cu Fântânile dansatoare / Fuente de Agua, din Spania. Strada Lipscani e parcursă de Propoziţia cea lungă / La Grande Phrase, iar Calea Victoriei colş cu strada Lipscani îi aparţine lui Marcel Cyclette.

Între 21.00 şi 21.45 Piaţa Universităţii fredonează cu Fanfara Bedizzole / Bedizzole Marching Band, parada muzicanţilor italieni, iar Piaţa Sfântul Anton, răsună cu Fanfara indiană / Indian Pipes and Drums– paradă muzicanţi, din Marea Britanie.

Între 21.45 şi 22.30 Piaţeta Odeon îi găzduieşte pe Stegarii din Roma / Flag Wavers from Rome– stegari, Italia, iar până la 23.00, 23:00 Piaţa Universităţii e străbătută de Păsările Flamingo / Les Flamants Roses– spectacol-paradă cu personaje gigant şi dansatori din Franţa.

Timp de o jumătate de oră, de la 22.00, Piaţa Sfântul Anton se înflăcărează cu Drum’n’Fire / În căutarea jadului pierdut, spectacol de jonglerii cu focul, din România.

Tot români sunt, între 22.00 şi 22.45, pe Strada Gabroveni, cei de la Barbarossa Samba Group.

Ultimele reprezentaţii au loc între 22.30 şi 23.15 pe Strada Lipscani, cu Jucăriile / Toys– spectacol personaje pe catalige, Franţa, şi în Piaţeta Odeon, unde este momentul pentru Moonlight Invasions / Invazii Lunare, parada muzicanţilor din Italia.

Piaţa Revoluţiei, Piaţeta Teatrului Odeon şi locaţiile din Centrul istoric (Piaţa Roma, Piaţa ”Sfântul Anton”, străzile Lipscani şi Gabroveni) completează harta ediţiei cu spectacole din Italia, Belgia, Franţa, Olanda şi România, în fiecare zi din festival.

Duminică, ultima zi de festival marchează şi finalul Sezonului România-Franţa duminică, 14 iulie, cu un program de spectacole de teatru de stradă în cele nouă locaţii cheie din Bucureşti. Artiştii francezi de free-running vor avea o ultimă reprezentaţie a spectacolului ”Punctul Zero / Zéro Degré” pe Calea Victoriei, iar acrobaţii renumitei companii franceze Remue Ménage vor încheia programul cu două spectacole ce se vor întâmpla concomitent în Piaţa Universităţii (spectacolul „Păsările Flamingo”) şi în Centrul istoric, pe strada Lipscani (spectacolul „Jucăriile”).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici