”Bojdeuca” lui Creangă: Zeci de mii de oameni vizitează anual locul unde s-au născut ”Amintirile din copilărie” | GALERIE FOTO

”Bojdeuca” lui Ion Creangă din Iaşi, primul muzeu memorial literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918, este unul dintre cele mai vizitate locuri din oraşul din inima Moldovei. Anual, zeci de mii de oameni vizitează locul unde s-au născut ”Amintirile din copilărie”.

2661 afișări
Imaginea articolului ”Bojdeuca” lui Creangă: Zeci de mii de oameni vizitează anual locul unde s-au născut ”Amintirile din copilărie” | GALERIE FOTO

”Bojdeuca” lui Creangă: Zeci de mii de oameni vizitează anual locul unde s-au născut ”Amintirile din copilărie” | GALERIE FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Literaturii Române Iaşi, în fiecare an Bojdeuca are aproximativ 50.000 de vizitatori.

”Bojdeuca” lui Ion Creangă sărbătoreşte în 2018 împlinirea a 100 de ani, cu diverse manifestări, care au început la jumătatea acestei luni. Reprezentanţii Muzeului Literaturii Române Iaşi, instituţie în subordinea căreia se află ”Bojdeuca” lui Creangă, spun că, an de an, zeci de mii de români şi străini vin să viziteze casa în care a trăit autorul ”Amintirilor din copilărie“.

”Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la înfiinţarea Bojdeucii. Am început manifestările la mijlocul lunii şi ele continuă. Referitor la numărul de vizitatori, acesta este de aproximativ 50.000 de oameni în fiecare an. Nu există neapărat un sezon anume în care turiştii preferă să viziteze Bojdeuca, ei venind constant“, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Amelia Gheorghiţă, purtătorul de cuvânt al Muzeului Literaturii Române Iaşi.

Potrivit acesteia, în marea lor majoritate, vizitatorii sunt copii care vin în excursii cu profesorii sau însoţiţi de părinţi. Însă asta nu înseamnă că ei sunt unicii vizitatori. Există persoane care vin din diverse ţări, precum Republica Moldova, Rusia, Bulgaria, Franţa, Italia sau Germania, pentru a vizita casa în care a trăit Ion Creangă.

Programul de vizitare al Bojdeucii lui Creangă este marţi - duminică, între orele 10.00 şi 17.00, iar preţul de intrare este de 7 lei, iar la reducere 2 lei.

Conform reprezentanţilor Muzeului Literaturii Române Iaşi, ”Bojdeuca” l-a găzduit pe Ion Creangă începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit şi nevoit să părăsească locuinţa din incinta Mănăstirii Golia. Humuleşteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârşitul vieţii.

Toate ”Poveştile“ şi ”Amintirile din copilărie“ au fost scrise în căsuţa botezată de scriitor ”bojdeucă“. În vara şi toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaş al lui Creangă.

Clădirea care adăposteşte expoziţia documentară referitoare la viaţa şi opera lui Creangă, biblioteca, precum şi amfiteatrul în aer liber au fost construite în perioada 1984-1989 şi inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morţii povestitorului. În iunie 1879, Ion Creangă a cumpărat locul şi Bojdeuca din Ţicău pe numele Tincăi Vartic, după ce a scris el însuşi actul şi l-a semnat ca martor şi după ce a plătit 50 de galbeni austrieci – ”a treizeci şi şepte de lei vechi galbenul”. Astfel, Creangă o făcut-o proprietară pe femeia care avea grijă de el şi de gospodărie, însă întreaga viaţă s-a considerat proprietar pe această ”bojdeucă de căsuţă”, cu două odăi.

La vremea aceea, Ion Creangă devenise recunoscut pentru faptul că la căsuţa sa din Ţicău deţinea un număr foarte mare de pisici, peste 30, iar fiecare purta câte un nume asociat unei persoane reale din viaţa sa, elocvent fiind numele dat unei din feline, Mărioara, după mătuşa lui zgârcită din satul natal Humuleşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici