CNA a amendat RCS&RDS cu 50.000 de lei şi cheamă la discuţii reprezentanţii acţionarilor companiei

CNA a amendat RCS&RDS cu 50.000 de lei pentru scoaterea din grilă a mai multor televiziuni obligatorii la retransmisie, potrivit principiului "must carry", hotărând totodată să cheme la discuţii reprezentanţii acţionarului majoritar al companiei de comunicaţii, Zoltan Teszari.

785 afișări
Imaginea articolului CNA a amendat RCS&RDS cu 50.000 de lei şi cheamă la discuţii reprezentanţii acţionarilor companiei

CNA a amendat RCS&RDS cu 50.000 de lei şi cheamă la discuţii reprezentanţii acţionarilor companiei (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a verificat dacă RCS&RDS respectă legislaţia audiovizualului în 27 de oraşe în care are reţele.

Consiliul a constatat că, în 23 dintre localităţi în care are reţele, operatorul nu retransmite în sistem digital programele regionale ale Televiziunii Române. De asemenea, în Piteşti, RCS&RDS nu retransmite programele regionale ale TVR nici în analogic, nici în digital, iar în Focşani se retranasmite în analogic un singur program local din două existente. În 23 de localităţi nu se retransmit deloc programe locale în sistem digital, iar în 11 localităţi nu se retransmit în sistem analogic şi digital programe regionale, deşi există în ofertă.

Pe de altă parte, RCS&RDS nu difuzează Erdely TV în localităţile în care ar trebui să retransmită această televiziune. Potrivit CNA, Erdely TV se retransmite în sistem digital doar în Târgu Mureş şi în sistem analogic doar în Sfântu Gheorghe.

Totodată, RCS&RDS nu retransmite unele servicii de programe obligatorii la retransmisie, potrivit principiului "must carry", precum Alfa şi Omega TV şi Mynele TV.

Pe de altă parte, CNA a constatat că Antena 2 şi Gsp TV, la rândul lor programe obligatorii la retransmisie pentru toţi cabliştii, sunt recepţionate în reţelele RCS&RDS foarte slab, în raport cu celelelalte televiziuni din reţea. Acest fapt a fost dovedit şi prin înregistrarea pusă la dispoziţia CNA de către Antena TV Group, care deţine licenţele Antena 2 şi Gsp TV.

Sancţiunea de 50.000 de lei aplicată RCS&RDS a fost propusă de Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, fiind votată în unanimitate de membrii Consiliului.

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul "must carry", ce prevede televiziunile pe care operatorii de cablu trebuie să le retransmită obligatoriu în grilele lor. Totodată, societatea a încălcat articolul 74 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului".

La propunerea Narcisei Iorga, un alt membru al CNA, Consiliul a votat invitarea unui reprezentant al acţionariatului RCS&RDS şi al unui membru al conducerii executive a companiei de telecomunicaţii la una din şedinţele viitoare ale CNA. Membrii Consiliului doresc să discute cu reprezentanţii conducerii RCS&RDS despre faptul că, în ultima perioadă, compania de comunicaţii nu a respectat principiul "must carry" în cazul anumitor televiziuni, fapt care a dus la aplicarea unor sancţiuni de către CNA.

CNA a aplicat şi în 16 februarie o amendă de 90.000 de lei companiei de telecomunicaţii RCS&RDS, pentru că a scos din grilă, în Arad, televiziunea locală Info TV, un post care este obligatoriu la retransmisie pentru operatorii de cablu, potrivit principiului "must carry".

RCS&RDS a mai primit o amendă în cuantum de 100.000 de lei de la CNA, în 14 decembrie 2011, din cauză că a scos din grilă, în Arad, televiziunea regională West TV, un post care este de asemenea obligatoriu la retransmisie.

În prezent, pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie să retransmită obligatoriu: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, studioul teritorial TVR Cluj, studioul teritorial TVR Craiova, studioul teritorial TVR Iaşi, studioul teritorial TVR Târgu Mureş şi studioul teritorial TVR Timişoara; televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5); serviciile de programe libere la retransmisie - în ordinea indicelui anual de audienţă furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Naţional TV, OTV, B1 TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, GSP TV, Euforia Lifestyle TV, U Televiziune Interactivă, Naţional 24 Plus, Trinitas TV, Mynele TV, DDTV, Music Channel, Neptun TV, Alfa Omega TV, The Money Channel, Party TV, Speranţa TV). De asemenea, articolul 82 prevede şi faptul că "Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei".

În cazul în care nu introduc în grilele lor o televiziune obligatorie la retransmisie, operatorii de cablu riscă să fie sancţionaţi de CNA cu amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 200.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici