CNA nu a luat nicio decizie în cazul lui Banciu, reclamat de UDMR pentru "o retorică antimaghiară"

CNA a analizat marţi o reclamaţie primită de la UDMR, potrivit căreia Radu Banciu a avut "o retorică antimaghiară jignitoare" în emisiunea sa de la televiziunea B1, singura propunere făcută în acest caz - o amendă de 10.000 de lei - neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a putea fi aplicată.

305 afișări
Imaginea articolului CNA nu a luat nicio decizie în cazul lui Banciu, reclamat de UDMR pentru "o retorică antimaghiară"

CNA nu a luat nicio decizie în cazul lui Banciu, reclamat de UDMR pentru "o retorică antimaghiară"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, mai multe ediţii ale emisiunii "Lumea lui Banciu", difuzate în luna martie pe postul B1 TV. În urma difuzării respectivelor emisiuni, UDMR a reclamat televiziunea la CNA şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, pe 14 martie, UDMR a spus că este de datoria sa civică şi morală să atragă atenţia autorităţilor asupra manifestărilor "şovine şi discriminatoare" şi că a solicitat CNCD şi CNA să investigheze cazul Banciu.

"În baza unei sesizări semnalate la serviciul de asistenţă juridică a Uniunii, UDMR a făcut un denunţ la CNCD împotriva realizatorului de emisiuni TV Radu Banciu. Jurnalistul, în emisiunea sa din 12 martie, difuzată pe postul B1 TV şi intitulată «Lumea lui Banciu», a folosit o retorică antimaghiară jignitoare şi propagandistică prin care a atacat dur şi vădit maghiarimea din România, instigând populaţia majoritară la ură naţională. UDMR, în calitate de protector al intereselor comunităţii maghiare din România, consideră că este de datoria sa civică şi morală de a atrage atenţia autorităţilor asupra manifestărilor şovine şi discriminatoare şi solicită CNCD să investigheze acest caz, respectiv adoptarea măsurilor necesare, sancţionând realizatorul emisiunii având vedere prevederile OG nr. 137 /2000", se spunea în comunicat secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

Acesta a susţinut că Banciu a depăşit de mai multe ori limita decenţei şi bunului simţ, manifestându-se împotriva comunităţii maghiare, de această dată numindu-i pe maghiari "mediocri, rudimentari, hoţi, derbedei şi fără istorie".

În opinia secretarului general al UDMR, Radu Banciu se foloseşte în mod "abuziv" de natura "protectoare" de pamflet a emisiunii sale "pentru a instiga şi denigra, lansând ipoteze false de genul că dacă un român vizitează Ţinutul Secuiesc, s-ar alege cu maşina spartă, ori în cazul alegerii ca papă a cardinalului maghiar Erdő Péter, românii vor fi nevoiţi să se mute pe alt continent".

Tot pe 14 martie, secretatul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, pentru MEDIAFAX, că o sesizare pe aceeaşi temă a fost trimisă şi la Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Pe de altă parte, în şedinţa de marţi, 19 martie, a CNA, Rareş Anita, directorul de programe al B1, a spus că Radu Banciu şi-a exprimat opiniile pe acest subiect. "E pur si simplu un semnal de alarmă la adresa discursurilor tot mai apăsate din ultima vreme cu privire la autonomie. Radu Banciu recunoaşte că opinia sa nu este corectă politic, încercând să trateze lucrurile acestea fără ipocrizie", a mai spus Rareş Anita.

Tot în şedinţa de marţi a CNA, Lorand Turos, membru al CNA, a spus că televiziunea B1 a încălcat articolul 47, alineatul 2 din Cod de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie", dar şi articolul 30 din Cod - "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine".

Astfel, Lorand Turos a propus amendarea televiziunii B1 cu 10.000 de lei.

În schimb, Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a spus că, din punctul său de vedere, în respectivele emisiuni, Radu Banciu nu a îndemnat la discriminare. "Eu nu am văzut în aceste emisiuni un îndemn la discriminare, ca românii să adopte o astfel de atitudine", a spus Jucan, precizând că "Radu Banciu a avut nişte opinii".

În urma votului membrilor CNA, propunerea de amendare cu 10.000 de lei a B1 nu a întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată. Doar trei membri ai CNA - Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea - au votat pentru aplicarea acestei sancţiuni, în timp ce Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea au votat "împotriva" acestei sancţiuni.

Potrivit articolului 31 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA, "în cazul în care o decizie nu întruneşte numărul de voturi prevăzut de lege, preşedintele de şedinţă poate cere reluarea de maximum trei ori a votului, iar în cazul în care tot nu vor fi obţinute cele şase voturi necesare pentru adoptarea unei decizii, votul se reia în şedinţa următoare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici