CNA recomandă posturilor TV să trateze cu discernământ scurgerile de informaţii din anchete

CNA a decis, în şedinţa de joi, să recomande posturilor de televiziune să trateze cu discernământ scurgerile de informaţii din anchete, precum şi acuzaţiile aduse fără dovezi părţilor implicate în actul de justiţie.

26 afișări
Imaginea articolului CNA recomandă posturilor TV să trateze cu discernământ scurgerile de informaţii din anchete

CNA recomandă posturilor TV să trateze cu discernământ scurgerile de informaţii din anchete (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Aceste cerinţe sunt impuse chiar de legile şi codurile deontologice care reglementează ori ghidează activitatea părţilor implicate într-un proces şi în dezbaterea publică a acestuia", potrivit unui comunicat al CNA, remis presei după încheierea şedinţei de joi a Consiliului.

Astfel, CNA face trimitere la Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public (Legea 54/ 2001), potrivit căreia "se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor (...) informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile aflate în proces" (art.12).

Totodată, Consiliul face referire la Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor (Hotărârea CSM 328/ 2005), care prevede că, "în cazul în care, potrivit legii, lucrările au un caracter confidenţial, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să păstreze materialele respective în incinta instanţei sau parchetului şi să nu permită consultarea lor decât în cazul prevăzut de lege" (art.15).

De asemenea, Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Român de Presă prevede că "Se va evita publicarea comentariilor şi luărilor de poziţie asupra unor cauze aflate pe rol în justiţie. Aceasta nu exclude relatările obiective asupra faptelor în evoluţia lor. Ziaristul nu se substituie instituţiilor şi puterilor publice" (art.5), mai spune CNA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului reaminteşte şi importanţa respectării prezumţiei de nevinovăţie. "În vederea asigurării unui proces echitabil, radiodifuzorii nu trebuie să permită ceea ce poate fi interpretat ca o tentativă de influenţare a justiţiei", mai spune CNA.

Recomandarea CNA vine după ce Consiliul a monitorizat modul în care a fost respectată legislaţia audiovizualului în mediatizarea la posturile de televiziune a arestării preventive a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Au fost monitorizate zece posturi de televiziune (TVR 1, Antena 1, Antena 3, Realitatea TV, OTV, B1 TV, Kanal D, Pro TV, Naţional TV, Prima TV). "Consiliul a sancţionat cu amendă Realitatea TV (10.000 de lei) şi Antena 3 (5.000 de lei) şi cu somaţie publică B1 TV, pentru că nu au asigurat imparţialitatea şi echilibrul principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, au generat confuzie între fapte şi opinii şi, în unele situaţii, au încălcat dreptul persoanei la propria imagine prin limbaj injurios ori prin nesolicitarea unor dovezi în cazul unor acuzaţii grave", mai spune CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici