CNA: Televiziunile trebuie să îmbunătăţească prezenţa candidaţilor în emisiunile electorale

Televiziunile trebuie să îmbunătăţească prezenţa candidaţilor în emisiunile electorale şi de dezbatere electorală, a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii principalilor radiodifuzori, desfăşurată miercuri la sediul Consiliului.

179 afișări
Imaginea articolului CNA: Televiziunile trebuie să îmbunătăţească prezenţa candidaţilor în emisiunile electorale

CNA: Televiziunile trebuie să îmbunătăţească prezenţa candidaţilor în emisiunile electorale

Unii membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) s-au întâlnit cu reprezentanţii principalelor televiziuni, miercuri, la sediul CNA. În absenţa cvorumului Consiliului, întâlnirea a avut caracter informal, desfăşurându-se cu uşile închise.

Întâlnirea a avut loc după ce, în şedinţa de marţi, membrii CNA au remarcat o serie de probleme apărute de la debutul campaniei în audiovizual, pe 11 mai.

În urma discuţiilor, Răsvan Popescu, preşedinte CNA, a declarat pentru presă că în timpul reuniunii cu radiodifuzorii au fost trecute în revistă aspectele constatate la televiziunile de ştiri, dar şi problemele ridicate de responsabilii de reflectarea campaniei electorale la aceste posturi.

"Principala dificultate pare să vină de la situaţia obiectivă că televiziunile de ştiri au acoperire naţională, dar trebuie să reflecte o campanie electorală de interes preponderent local. Din discuţii a rezultat că, după un debut mai anevoios, redacţiile s-au mai rodat şi se va îmbunătăţi asigurarea prezenţei candidaţilor în emisiunile electorale şi de dezbateri electorale care urmează. De asemenea, sperăm că am lămurit o serie de aspecte privind interpretarea şi aplicarea legislaţiei electorale, ceea ce va fi de natură să asigure o reflectare cât mai echitabilă a campaniei electorale", a spus Răsvan Popescu.

La rândul său, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că întâlnirea a avut loc în contextul în care Consiliul a constatat că, deşi s-au angajat să facă emisiuni electorale şi dezbateri electorale, unii radiodifuzori nu dezbat teme electorale şi nu respectă Decizia CNA nr. 195 din 24 aprilie 2012 şi nici Legea 67 pe 2004 pentru alegerea autorităţilor locale.

"Principalele probleme nu au fost cele legate de echilibru, pentru că aici lucrurile par să fie clare şi din punctul lor de vedere (al radiodifuzorilor, n.r.), ci au fost cele legate de specificul emisiunilor de dezbatere electorale faţă de emisiunile electorale", a spus Onisei, precizând că în timpul întâlnirii s-a abordat şi problema "dacă oamenii politici, alţii decât candidaţii, pot să participe la dezbateri care nu au caracter electoral".

Aşa cum precizaseră şi în şedinţa de marţi a CNA, membrii Consiliului le-au transmis, miercuri, reprezentanţilor televiziunilor că televiziunile şi radiourile nu au voie să difuzeze în jurnale sportive, în timpul campaniei electorale, ştiri despre oamenii din sport implicaţi în campanie, precum Gigi Becali, informaţiile despre activităţile acestora putând fi transmise doar în emisiunile electorale şi în dezbaterile electorale.

"Este limpede că, în cazul candidaţilor, aceştia nu pot fi prezenţi decât în emisiuni electorale, în emisiuni de dezbatere electorală sau activitatea lor de campanie poate fi reflectată la ştiri, în cadrul acelor emisiuni informative dedicate desfăşurării campaniei electorale", a spus Onisei. El a exemplificat spunând că în ştirile despre activitatea clubului de fotbal patronat de Gigi Becali - candidat la Primăria Capitalei - pot fi difuzate declaraţii ale altor reprezentanţi ai respectivului club.

"Fiecare club are, dincolo de patron, şi un preşedinte de club şi un administrator ş.a.m.d. Avem şi cazul unei formaţii care este încă în liga naţională, al cărei patron este primarul localităţii respective, care este şi candidat. Evident, potrivit legii, acel domn în calitate de candidat nu poate apărea decât aşa cum spune legea", a subliniat Onisei.

Totodată, Ioan Onisei a spus că va propune joi, în şedinţa CNA, o instrucţiune, cu recomandări ale Consiliului către televiziuni, care speră să fie adoptată de membrii CNA.

"În urma discuţiilor de astăzi, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu inspectorii, care, la rândul lor, au discutat cu radiodifuzorii din teritoriu şi au reţinut o serie de categorii de probleme, dar şi în legătură cu dezbaterile pe care le-am avut ieri în CNA, cred că o să iniţiem un proiect de instrucţiune, să vedem dacă majoritatea membrilor vor fi de acord. Acest proiect de instrucţiune va fi centrat pe lămurirea acestor probleme care au apărut din dezbaterile pe care le-am avut în aceste zile", a spus Onisei.

Campania electorală în audiovizual a început oficial pe 11 mai şi se va încheia pe 7 iunie, la ora 24.00, iar candidaţii la alegerile locale se vor putea exprima gratuit în emisiunile informative, electorale şi de dezbatere electorală difuzate de televiziuni şi radiouri, potrivit Deciziei CNA nr. 195 din 24 aprilie 2012. Această decizie a fost adoptată de CNA în conformitate cu Legea 67 pe 2004 pentru alegerea autorităţilor locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici