Directorul CNC Anca Mitran îi răspunde Corinei Şuteu, ministrul Culturii: Nu îmi prezint demisia pentru că nu am motive

Directorul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Anca Mitran, a răspuns agenţiei MEDIAFAX cu privire la cererea ministrului Culturii, Corina Şuteu, de a pleca de la conducerea CNC, spunând că nu îşi va prezenta demisia, deşi constată o campanie de denigrare dusă la adresa sa.

1140 afișări
Imaginea articolului Directorul CNC Anca Mitran îi răspunde Corinei Şuteu, ministrul Culturii: Nu îmi prezint demisia pentru că nu am motive

Directorul CNC Anca Mitran îi răspunde Corinei Şuteu: Nu îmi prezint demisia pentru că nu am motive

“Nu o să-mi prezint demisia pentru că nu am motive, chiar dacă, după numirea doamnei Corina Şuteu în funcţia de secretar de stat şi, ulterior, în cea de ministru al Culturii, s-a declanşat împotriva mea o campanie sistematică de denigrare morală şi profesională, precum şi de contestare vehementă în numele unei aşa-zise reforme instituţionale, a capacităţii funcţionale a CNC”, a declarat Anca Mitran, directorul CNC, pentru agenţia MEDIAFAX.

Ministrul Corina Şuteu i-a solicitat, în cursul săptămânii trecute, demisia de la conducerea Centrului Naţional al Cinematografiei, pe motiv că este “imperios necesar ca, la conducerea CNC, să se afle cât mai curând o persoană ale cărei acţiuni să demonstreze, concret, nu retoric, integritate, dorinţa de reformă şi transparenţă decizională. Cu alte cuvinte, această instituţie are nevoie în momentul de faţă de un profil de director general diferit de al dumneavoastră”.

Ca răspuns, Anca Mitran spune că „profilul” unui funcţionar public, director al unei instituţii, nu este opţiunea unui ministru. “Sunt funcţionar public şi am ocupat postul de director general printr-un concurs, iar „profilul” a fost definit odată cu scoaterea postului la concurs, în 2015, de către Agenţia Funcţionarului Public şi de către Ministerul Culturii, in conditiile legii. Nu cred ca “profilul” unui director se poate schimba odata cu schimbarea ministrului. În momentul apariţiei altui act normativ în locul Ordonanţei 39/2005, Ministerul Culturii va avea posibilitatea să modifice „profilul” la care se face referire. Consider că in prezent, pregătirea şi experienţa profesională de aproape 30 de ani în domeniul cinematografic mă califică pentru acest post”.

Întrebată de acuzaţiile aduse de ministrul Culturii privind integritatea, lipsa de eficienţă şi performanţă, “mici complicităţi” care ar exista în sistemul actual, Anca Mitran susţine că “nu pot cădea în derizoriu comentând acuzele care mi se aduc, unele ilare, iar unele chiar cu iz penal la adresa corectitudinii şi integrităţii mele profesionale, care vor fi discutate în alt context. Dacă ar exista motive pertinente, susţinute legal prin care să mi se conteste activitatea, cred că s-ar fi uzitat de ele şi nu s-ar fi apelat la ameninţări publice pentru a-mi da demisia”.

Într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Dacian Cioloş de 58 de cineaşti, la începutul săptămânii trecute, prin care se cere demiterea Corinei Şuteu pe motiv că încearcă abuziv să schimbe legea cinematografiei în favoarea unui anumit grup de interese, semnatarii vorbesc şi de Centrul Naţional al Cinematografiei, instituţie care este vizată de schimbările pe care le vrea actualul ministru.

“În fapt, în materie de reprezentare externă, actuala conducere a CNC are cel puţin o realizare: desfiinţarea monopolului deţinut asupra acestui domeniu de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. În anii în care a primit apreciabile sume din fondul public cu scopul promovării realizărilor şi intereselor cinematografiei naţionale, APFR a făcut acest lucru doar pentru filmele şi interesele anumitor cineaşti. Din păcate, în loc să conlucreze cu CNC pentru reprezentarea cu adevărat a întregii cinematografii româneşti, conducerea ministerului culturii a impus în manieră abuzivă revenirea la utilizarea şi finanţarea în acest scop a serviciilor unor persoane private. (...) În ceea ce priveşte administrarea Fondului cinematografic, contrar celor susţinute de doamna ministru, datele statistice furnizate de CNC arată că aplicarea OG39/2005 în intervalul 2007-2015 a fost un succes pentru producţia de film românesc: totalul încasărilor la Fondul cinematografic a fost de 310 milioane lei, din care mai mult de 230 milioane folosite pentru susţinerea producţiei de filme, s-au realizat 407 filme, din care 177 lung metraje de ficţiune şi au fost obţinute 467 de premii la festivaluri internaţionale”, se arată în scrisoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici