Două tablouri de Grigorescu au stabilit noi recorduri pe piaţă - FOTO

Lucrările "La marginea pădurii" şi "Cârciumă la Rucăr" de Nicolae Grigorescu au fost vândute pentru 200.000 de euro, respectiv 230.000 de euro, miercuri, la Licitaţia de Primăvară Artmark, fiecare reprezentând un nou record pentru autor, ca şi pentru piaţa de artă românească.

348 afișări
Imaginea articolului Două tablouri de Grigorescu au stabilit noi recorduri pe piaţă - FOTO

"Cârciumă din Rucăr" de Nicolae Grigorescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Cârciumă la Rucăr" devine astfel cea mai scumpă lucrare tranzacţionată pe piaţa de artă din România. Recordul anterior era deţinut tot de Nicolae Grigorescu, cu lucrarea "Păstoriţă", adjudecată cu 175.000 de euro la Licitaţia de Iarnă a casei Artmark din decembrie 2010.

Tot anul trecut, în septembrie, celebrul "Car cu boi" al lui Nicolae Grigorescu a fost vândut pentru 155.000 de euro.

Cel mai mare tablou de Nicolae Grigorescu de pe piaţa de artă românească - "La marginea pădurii" - a fost evaluat de experţi la o sumă între 150.000 şi 250.000 de euro, în timp ce "Cârciumă la Rucăr" a fost evaluat la o sumă cuprinsă între 80.000 şi 140.000 de euro.

Pictura "Cârciumă din Rucăr" intră în acea categorie bine definită a peisajelor de pelerinaj muntenesc, pe care Grigorescu le-a simţit încă de tânăr. Acest spirit al călătoriei era la fel de puternic chiar şi în anul morţii, 1907, când îi declara lui Al. Vlahuţă dorinţa unei călătorii prin ţară în cursul verii. La Rucăr, Grigorescu a poposit în mai multe rânduri, de fiecare dată pictând altceva, în funcţie de perioadă şi interes. "Cârciumă la Rucăr" este un tablou în ulei pe lemn, cu dimensiuni de 26,5 x 45 cm, semnat stânga jos cu roşu Grigorescu.

"Peisaj la marginea pădurii" măsoară 92,5 x 72,5 cm şi este cea mai mare pictură a artistului care a fost scoasă la vânzare pe piaţa de artă din România. O operă de proporţii, peisajul are o importanţă deosebită pentru istoria picturii româneşti moderne, prin valoarea sa artistică şi contextul în care a fost realizată.

Pictura aparţine perioadei de după întoarcerea lui Nicolae Grigorescu de la Barbizon şi este datată cu aproximaţie între 1868 şi 1872. Pictura este emblematică pentru etapa din creaţia maestrului marcată de realismul Şcolii de la Barbizon şi de principiile impresionismului. Aceasta reprezintă, totodată, una dintre lucrările prin care Grigorescu impunea genul peisajului în mediul artistic autohton, punând astfel bazele picturii româneşti moderne.

Evenimentul scoaterii la licitaţie a unei astfel de opere este unul foarte rar.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008, care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională. În mai 2010, a fost lansat Indexul Artmark, primul instrument de pe piaţa de artă din România care măsoară randamentele anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, în ultimii 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici