În incendiul izbucnit în 2008 au fost distruse mai multe clădiri ale companiei Universal, dar şi înregistrările originale depozitate într-o arhivă a Universal Music Group, iar informaţia privind uriaşa pierdere a fost mult timp ţinută secretă, potrivit publicaţiei newyorkeze.
Într-un raport confidenţial din 2009, Universal Music estima că au fost pierdute atunci aproximativ 500.000 de piese.
Într-un comunicat emis miercuri, compania Universal a calificat incidentul drept „profund de nefericit”. Reprezentanţii companiei au adăugat, însă, că articolul din The New York Times conţine „numeroase erori, afirmaţii înşelătoare şi arată o neînţelegere fundamentală a consecinţelor incidentului”.
Publicaţia americană a mai scris că s-au făcut eforturi mari pentru ca informaţiile despre aceste pierderi să nu fie făcute publice.
Înregistrările originale sunt de obicei deţinute şi controlate nu de artişti, ci de casele de discuri, în cataloagele lor muzicale.
Însă ele sunt vitale pentru moştenirea artiştilor, pentru că sunt originalele, adevărata reprezentare a unui cântec, aşa cum s-a făcut în studioul de înregistrări, potrivit Reuters.
Ele stau la baza tuturor tipurilor de reproduceri, inclusiv relansări, remixuri, pentru toate tipurile de distribuţie.
Reprezentanţii Universal Music Group, companie în prezent deţinută de grupul francez Vivendi, spun că incendiul „nu a influenţat disponibilitatea în ceea ce priveşte lansările comerciale şi nici veniturile artiştilor”.