Iohannis despre taxa radio-tv: Vreau să organizez o dezbatere publică cu oameni din domeniu. Aici s-a greşit cel mai mult, această discuţie trebuie purtată

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri organizarea unei dezbateri publice cu scoietatea civilă şi jurnalişti privind taxa radio-tv, dacă să fie eliminată sau nu aşa cum se prevede în legea propusă de Liviu Dragnea.

756 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre taxa radio-tv: Vreau să organizez o dezbatere publică cu oameni din domeniu. Aici s-a greşit cel mai mult, această discuţie trebuie purtată

Klaus Iohannis despre taxa radio-tv: Vreau să organizez cel puţin o dezbatere publică

''Vreau să organizez cel puţin o dezbatere publică cu oameni din domeniu, cu jurnalişti, cu manageri din media, cu oameni din societatea civilă să discutăm împreună să vedem: e mai bine să păstrăm taxa, vorbesc de radio-tv, sau este mai bine să renunţăm la ea. După părerea mea, aici s-a greşit cel mai mult, fiindcă această discuţie trebuie purtată odată şi odată, dar ea trebuie purtată în societate, trebuie purtată pe o perioadă suficient de lungă ca să se lămurească toate aspectele şi să venim cu soluţii reale'', a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că în ultimele zile a primit numeroase cereri de a nu promulga legea privind eliminarea a 102 taxe, deoarece prin eliminarea taxei radio-tv atât televiziunea publică, cât şi radioul public, ar ajunge ''prea uşor să fie dirijate politic''.

''Am primit în ultimele zile foarte mute solicitări de la entităţi europene, de la EBU, de la sindicate din media, de la asociaţii profesionale care toţi îmi cer să nu promulg această lege fiindcă Tv-ul şi radioul public nu e bine să funcţioneze pe bani de la buget fiindcă ajung prea uşor să fie dirijate politic'', a adăugat el.

În acest context, preşedintele a spus că se gândeşte dacă să promulge sau să trimită Parlamentului la reexaminare legea care prevede eliminarea a 102 taxe, votată săptămâna trecută de deputaţi.

''Legea este în analiză şi aicea cred că trebuie să discutăm un pic mai nuanţat. În principiu e bine să se renunţe la unele taxe, este un lucru pe care şi eu l-am spus, că avem pru şi simplu prea multe taxe. Dar de aici până la o procedură de ultraurgenţă care nu permite nicio discuţie publică, nicio evaluare serioasă, este cale lungă. Despre majoritatea taxelor am putea să discutăm şi probabil s-ar găsi soluţii să se renunţe la ele'', a conchis preşedintele.

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) s-a adresat luni preşedintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă solicitând analizarea posibilităţii "de a întreprinde demersurile necesare în vederea reconsiderării includerii taxei radio-tv".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici