Video GALERIE FOTO | Mihai Eminescu în fotografiile reale şi în falsuri. Dezvăluiri la 131 de ani de la moartea „Luceafărului“

  • Ale Sainenco, directoarea memorialului Ipoteşti, prezintă fotografiile recunoscute în care apare Mihai Eminescu
  • De-a lungul timpului, mai multe imagini au fost falsificate sau prezentate ca fotografii cu Eminescu s-au dovedit false
  • Pe 15 iunie se comemorează 131 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu
15916 afișări

Ştii cum arăta Eminescu, mai ales din imaginea retuşată pusă în circulaţie de fotograful-pictor Bernhard Brand din Iaşi. Era vorba despre o carte poştală, după fotografia realizată de poet la 19 ani la Praga. Practic, cea mai cunoscută fotografie a lui Eminescu, nu e o fotografie, ci o prelucrare. Am vorbit cu Ale Sainenco, directoarea Memorialului Eminescu de la Ipoteşti despre imaginile în care apare Eminescu dar şi despre fotografiile în care poetul a fost identificat în mod eronat.  

„Este fotografia realizată la Praga, în drum spre Viena. Eminescu mergea la studii atunci şi a făcut o fotografie în Praga. La memorial”, spune  Ale Sainenco - director Memorialul Ipoteşti, Centrul Naţional de ”Studii Mihai Eminescu”.
 
FOTO:  Eminescu, 19 ani, foto Jan Tomás Praga 1869
 
„Noi nu avem originalul, este o reproducere după orginal făcută de Bernhard Brand. Şi această fotografie este clasată în categoria tezaur.”
 
 
FOTO: Eminescu, 28 de ani, foto de Franz Duschek 1878 Bucureşti
 
„Avem şi a doua fotografie, din 1878, realizată la Bucureşti.”
 
Deja era stabilit la Bucureşti, Eminescu. O regăsim şi în medalionul Junimii. Aşa cum o caracterizează biografii, este fotografia cea mai reprezentativă pentru Eminescu. Reţine un chip, aşa cum era Eminescu şi cum, de fapt, ar trebui să ni-l imaginăm noi.   
 
 
FOTO: Eminescu, 34 de ani, foto de Nestor Heck, Iaşi, 1884-1885
 
Este o fotografie de la 34 de ani, făcută la Iaşi, în atelierul lui Nestor Heck. Este o fotografie în care Eminescu este după primul acces de boală, o fotografie făcută printr-o păcăleală. Lui Eminescu nu îi plăcea să se fotografieze. Prietenii l-au convins să facă o fotografie de grup. Însă s-au înţeles cu fotograful şi, atunci când se pregătea să declanşeze ei s-au retras şi a rămas doar Eminescu. 
 
 
FOTO: Eminescu, 37 de ani, foto de Jean Bieling, Botoşani 1887–1888
 
Eminescu, o fotografie din 1887, făcută probabil în luna noiembrie, la Botoşani, când se afla în îngrijirea surorii sale, Harieta. Locuia pe strada Sf Nicolae, într-o casă, în două cămăruţe.
 
Este o fotografie în care Eminescu apare răvăşit, bolnav şi este o fotografie care a folosit şi pentru anumite falsuri. 
 
 
FOTO: Fals Eminescu
 
O să vorbim mai târziu despre fotografia care se pretinde că ar fi făcută la Mânăstirea Neamţ, când a fost internat acolo. De fapt acolo avem un fals care i se atribuie lui Octav Minar, ar fi prin suprapunerea chipului lui Eminescu peste imaginea altcuiva.  
 
Lui Octav Minar i se atribuie şi o altă imagine controversată. Cea în care se spune că ar fi înfăţişat Eminescu în copilărie, alături de tatăl său
 
 
Cert este că îl avem în fotografie pe Gheorghe Eminovici. Este singura fotografie a lui Gheorghe Eminovici care s-a păstrat. În privinţa băiatului care este lângă Gheorghe Eminovici s-a păstrat. În privinţa băiatului care este lângă el s-a interpretat că este Mihai, apoi s-a spus că ar fi fost fotografiat Eminovici singur, dar Matei Eminescu spune că ar fi fost două fotografii, una în care ar fi fost mama cu Aglae şi o alta, făcută la Botoşani, în care apăreau tatăl lui cu el, cu Matei.
 
Celelalte fotografii, cu siguranţă sunt falsuri. Avem o fotografie în care apare şi Enescu. 
 
 
Ea este valoroasă pentru că apare Enescu la pian. Cel despre care se spune că ar fi Eminescu este de fapt Edgar Dall'Orso. 
 
 
Acelaşi personaj apare şi în fotografia cu Carmen Sylva, dar se vede şi cu ochiul liber că nu este Eminescu.  
 
 
O fotografie controversată a fost publicată de George Călinescu, în Viaţa lui Mihai Eminescu, Eminescu la 16 ani. Acela este un actor de pe vremea lui Eminescu, sigur nu este el acolo. 
 
 
Este o fotografie care a fost contestată de Nae Georgescu, i-a fost expediată de un anume Samir Lustig şi sigur nu este Eminescu acolo. 
 
 
Mai avem o fotografie cu un pretins Eminescu la 22 de ani, care a fost descoperită de un artist, Florin Rostariu. Nu pare a fi Eminescu nici acolo.
 
 
La prima vedere pare că seamănă cu Eminescu, dar, dacă ne gândim la vârsta pe care o avea Eminescu atunci, promoţia care este acolo se comentează că este promoţia de la 1864. La 14 ani, Eminescu nu putea să arate aşa. Acolo pare a fi un tânăr, nicidecum un copil, sau un adolescent. Nici aceea, din păcate.
 
Toată lumea vrea să descopere ceva despre Eminescu şi ceva inedit. Şi atunci apar, inclusiv fotografiile. Se pare că una ar putea fi adevărată, cea în care Eminescu apare alături de Veronica Micle şi Vlahuţă.
 
 
S-ar putea să fie adevărată. Nu este încă analizată suficient. Este descoperită de Dan Toma Dulciu şi spune că este în posesia lui. N-am putea afirma cu siguranţă că este Eminescu acolo fără o analiză mai minuţioasă. 
 
Sunt oameni atât de pasionaţi de Eminescu încât ne propun lucruri ieşite din comun. La Memorialul Ipoteşti nu este numai casa părintească, mai există un muzeu etnografic amenajat în casa ultimilor proprietari. Propunerea a fost că ar trebui să fie amenajată acolo o cameră Eminescu şi o cameră Veronica Micle în mod obligatoriu. Cum îţi poţi imagina aceasta la Ipoteşti. Există şi o expoziţie Veronica Micle în muzeul tematic, dar mi s-a părut cumva puţin deplasată propunerea să facem casa lor acolo. Oamenii au diferite viziuni şi diferite înţelegeri ale lucrurilor. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici