O carte pe zi: „Legea inocenţei” de Michael Connelly

Publicat: 23 10. 2023, 08:59
Actualizat: 31 10. 2023, 22:00

Inocenţa nu este un termen legal – o spune chiar Michael Connelly. Nimeni nu este pronunţat inocent în instanţă. Sistemul de justiţie te declară vinovat sau nevinovat. „Legea inocenţei nu există. Nu o veţi găsi în niciun tratat de justiţie.Nu poate fi susţinută în instanţă. Nu poate fi legiferată. Este o idee abstractă şi cu toate acestea este în perfect acord cu legile imuabile ale naturii şi ştiinţei. În natură, pentru fiecare acţiune există o reacţiune la fel de puternică. În legea inocenţei, pentru fiecare om nevinovat există unul vinovat. Şi pentru a dovedi cu adevărat inocenţa cuiva, trebuie ca cel vinovat să fie prins şi dovedit. Acesta era planul meu. Să merg dincolo de verdictul juraţilor. Să expun vinovatul şi să-mi dovedesc inocenţa. Nu aveam altă cale”.

Scriu editorii: „În noaptea în care sărbătoreşte o importantă victorie profesională, avocatul Mickey Haller este oprit de poliţie, care găseşte cadavrul unui fost client în portbagajul maşinii lui. Haller este acuzat imediat de crimă, dar nu poate plăti cauţiunea exorbitantă de 5 milioane de dolari impusă lui de un judecător răzbunător. Mickey alege să se reprezinte singur şi este forţat să îşi construiască apărarea din celula sa de la închisoarea Twin Towers Correctional Center din centrul oraşului Los Angeles. În tot acest timp, trebuie să fie mereu vigilent – în calitate de ofiţer al tribunalului este o ţintă instantanee şi îşi face şi mai puţini prieteni când dezvăluie un complot de corupţie în închisoare”.

Personaje pe care le-aţi mai întâlnit în alte romane ale lui Michael Connelly, pe care poate le-aţi îndrăgit. Un roman pe care îl veţi devora. Un avocat care este presupusul acuzat, după o evidentă înscenare, şi care se apără singur. Acuzat şi apărător. Connelly dezvăluie aproape toată panoplia mecanismelor judiciare americane – proceduri, cauţiuni, eliberare cu dispozitve de monitorizare, intercţia părăsirii statului, alegerea juraţilor, arbitrajul constant al judecătorului, contestarea probelor etc. O certă reuşită.

Michael Connelly – Legea inocenţei. Tradcere din limba engleză de Mihaela Neacşu. Editura RAO. 416 pag.