Obiective ANCOM în 2014: Inventarierea reţelelor şi atribuirea licenţelor de televiziune digitală

Inventarierea reţelelor de comunicaţii, organizarea licitaţiilor privind licenţele de televiziune digitală şi pentru benzile de frecvenţe 3,4-3,6 GHz sunt propunerile pentru planul de acţiuni ale autorităţii de reglementare în comunicaţii, ANCOM, pentru 2014, a anunţat joi instituţia.

255 afișări
Imaginea articolului Obiective ANCOM în 2014: Inventarierea reţelelor şi atribuirea licenţelor de televiziune digitală

Obiective ANCOM în 2014: Inventarierea reţelelor şi atribuirea licenţelor de televiziune digitală (Imagine: Shutterstock)

"După ce în anul 2013 ANCOM a luat măsuri pentru ca toţi cei vizaţi de lege să cunoască drepturile şi obligaţiile ce le revin, în anul 2014 instituţia va demara un proiect de realizare a unui inventar naţional al reţelelor publice de comunicaţii şi al elementelor de infrastructură asociate acestora, ce se va întinde pe mai mulţi ani şi, totodată, va continua campania de comunicare a prevederilor legii infrastructurii", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Pentru a promova concurenţa în domeniul comunicaţiilor, ANCOM va revizui pieţele relevante corespunzătoare serviciilor de acces la buclă locală şi de linii închiriate-segmente terminale şi va identifica eventualii furnizori cu putere semnificativă şi măsurile de reglementare corespunzătoare.

În ceea ce priveşte administrarea spectrului radio, ANCOM va susţine procesul de trecere la televiziunea digitală terestră prin organizarea procedurii de selecţie privind acordarea a cinci multiplexe DTV.

"De asemenea, autoritatea va elabora documentaţia aferentă organizării procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului în banda 3.400 - 3.800 MHz, va adopta Strategia privind acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de 410 şi 450 MHz şi va elabora strategia privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio rămas nealocat în urma licitaţiei din 2012 în benzile de 800 MHz şi 2.600 MHz", se mai spune în comunicat.

Pentru creşterea gradului de informare a utilizatorilor, autoritatea are în vedere modificarea Deciziei 77/2009.

Totodată, autoritatea va desfăşura o amplă campanie de control la furnizorii de servicii de comunicaţii destinate publicului, pentru a verifica includerea clauzelor minime în contractele încheiate cu utilizatorii finali.

În domeniul poştal, în anul 2014, ANCOM va determina costul net şi va stabili mecanismele de finanţare pentru serviciul universal poştal şi va aproba contractul-cadru şi regulile de furnizare a serviciilor poştale din sfera serviciului universal.

Accesul la serviciul universal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.

Pentru a contribui la prevenirea incidentelor ce pot afecta securitatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii destinate publicului, ANCOM va elabora un ghid de implementare a măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizori şi un ghid de raportare a incidentelor care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii.

Totodată, autoritatea va întocmi un raport privind incidentele care au avut loc în cursul anului 2013, precum şi un raport privind măsurile de securitate implementate de operatori.

Planul de acţiuni al ANCOM propus pentru anul 2014 poate fi consultat pe pagina web a instituţiei, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la 30 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici