Paolo Nespoli, astronautul cu dor de pizza: „În spațiu am învățat ce înseamnă umanitatea”

Publicat: 26 05. 2025, 11:12

În ciuda vârstei de 68 de ani, Paolo Nespoli dă impresia că este mai tânăr cu minimum zece ani. Posedând o carismă distinctivă, fostul astronaut italian, desemnat primul invitat de onoare al Space Festival (programat între 22 și 25 mai 2025), a reușit să captiveze atenția publicului torinez timp de șaizeci de minute, îmbinând cele mai noi informații științifice, relatări despre aventuri și momente amuzante.

„Nu sunt o persoană remarcabilă prin statura sa, ci doar foarte înalt fizic”, a glumit el, reflectând asupra celor trei zboruri spațiale la care a luat parte.

Jumătate de an pe orbită: efort susținut, gustări cu fructe și soluții improvizate

Nespoli a detaliat faptul că existența la bordul Stației Spațiale Internaționale implică un efort constant, constând în douăsprezece ore de activitate zilnică, fără excepție, pe parcursul întregii săptămâni. Habitaclul  este compact, facilitățile sunt puține, iar alimentația… pur și simplu utilă.

„După scurgerea câtorva săptămâni, apare dorința irezistibilă de a camufla o bucată de salam în interiorul costumului tău,” a dezvăluit el. „Și da, la un moment dat, cineva chiar a recurs la acest gest. Pentru numele lui Dumnezeu, era și de înțeles. Vă puteți imagina: Nu există frigider și mâncarea nu este gătită. Avem produse gata preparate, concepute la perfecție și cu toți nutrienții de care avem nevoie. Dar, bineînțeles, după un timp, pofta de o pizza bună, aburindă, își face apariția!”.

Cu mult umor, el a relatat și o întâmplare în care, din pricina imponderabilității, au ajuns să consume mere în timp ce stăteau suspendați de tavan, precum liliecii.

 De la convorbiri papale la reparații la sistemul sanitar, pe orbită totul se succede cu repeziciune

Râzând, a continuat seria de mărturisiri uimitoare: „Imediat după ce am purtat discuții în direct cu Suveranul Pontif și cu președintele Italiei, următoarea mea sarcină a fost să remediiez defecțiunea toaletei de pe stație”.

În spațiul cosmic, este imperativ ca fiecare membru al echipajului să fie capabil să gestioneze orice fel de circumstanță. Ne îndeplinim rolurile atât de cercetători, cât și de tehnicieni calificați,” a specificat el.

 Trăiri intime și considerații la nivel mondial

 El a identificat cele mai grele clipe ca fiind decesul mamei sale în 2011, survenit pe parcursul unei misiuni, și îngrijorarea intensă pentru familia sa, generată de un uragan pe care l-a putut observa din spațiu. „Mi-am contactat soția și replica ei a fost: Noi ne evacuăm; tu, cel puțin, beneficiezi de securitate acolo, la înălțime!”

Contemplând planeta Pământ de la înălțimea de 400 de kilometri, el afirmă că nicio linie de demarcație teritorială nu mai este vizibilă.

 „Constiuim o unitate umanitară,” a declarat el. „Prin urmare, este necesar să acționăm în consecință și să acordăm o atenție deosebită atmosferei, care ne asigură supraviețuirea.”