Video Pastila de Lectură: Scriitorul Florin Hălălău îţi recomandă ”Arta refugii” de Paul Goma”

  • Scriitorul Florin Hălălău îţi recomandă romanul ”Arta refugii” de Paul Goma, apărut la Editura Dacia, din Cluj Napoca în 1991
  • “Romanul spune povestea plecării lui Paul Goma şi a părinţilor lui într-o lume pe care nu o cunosc”
  • “Paul Goma este un creator de limbaj, dialogurile sunt extrem de alerte”
  • ”Este o oglindă care ne arată aşa cum suntem: cu neajunsurile, laşităţile, dar şi cu momentele de eroism”
  • Florin Hălălău a scris numeroase cărţi de proză şi poezie, dar şi pentru mari reviste literare
195 afișări

Scriitorul Florin Hălălău prezintă ”Arta refugii” de Paul Goma:

”Este al doilea volum din ciclul autobiografic pe care l-a scris Paul Goma. Paul Goma a fost toată viaţa un refugiat. Nu numai refugiul din Basarabia, împreună cu părinţii într-un sat din Ardeal, ci a fost refugiat şi în facultatea de unde a fost eliminat, a fost refugiat în închisorile prin care a trecut, în domiciliul obligatoriu din Bărăgan, în apartamentul din Drumul Taberei, unde era singur în faţa regimului Ceauşescu. Şi, în fine, refugiat la Paris, unde a rămas până la sfârşitul vieţii sale. Este o artă a fugii. Dacă ar exista un compozitor basarabean, spune Paul Goma, acesta ar trebui să scrie “Arta refugii”. Romanul spune povestea plecării lui Paul Goma şi a părinţilor lui într-o lume pe care nu o cunosc, în care îşi petrece cea mai mare parte a copilăriei şi din care iese odată cu arestarea părinţilor săi de către Securitate, la începutul anului 1949”. 

Scriitorul remarcă punctele forte ale cărţii lui Goma: ”este un creator de limbaj. Dialogurile sunt extrem de alerte”. ”A fost singurul scriitor român care a avut curajul să îl înfrunte personal pe Nicolae Ceauşescu şi treaba asta a plătit-o până la urmă cu exilul definitiv în Franţa. Arta refugii este o carte care ar trebui să existe în programa şcolară pentru că este o oglindă care ne arată pe noi, românii, aşa cum suntem, cu neajunsurile, cu laşităţile, dar şi cu momentele noastre de eroism care ne-au făcut să rezistăm de-a lungul anilor”, arată Florin Hălălău. 

Florin Hălălău este scriitor. S-a născut la 13 aprilie 1967 în Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Chimie Industrială din Bucureşti, a debutat în 1993 ca scriitor în “Adevărul Literar şi Artistic”.

Cărţi publicate: ”Asigurări de viaţă”, Editura Brumar, 2011, ”Obiectele din oglindă sînt mai aproape decît par”, Casa de Pariuri Literare, 2016, ”Pe cont propriu. un dialog cu Florin Hălălău”, Casa de Pariuri Literare, 2017. Prezent în antologiile: ”Ultima generaţie, primul val”, Editura Muzeul Literaturii Române, 2005 (poezie), ”Proza.ro”, Editura Paralela 45, 2006, ”Iubirea e pe 14 februarie”, Editura Vinea, 2010 (poezie), ”Cele mai frumoase poeme din 2011”, Editura Tracus Arte, 2012, ”Cărţi, muzici, filme şi alte distracţii din comunism”, Editura Polirom, 2014, ”Nora Iuga – 85”, Editura Paralela 45, 2016.

Texte publicate în Observator Cultural, Tiuk!, Contrafort, Poesis internaţional, Cuvântul, Convorbiri Literare, Memoria, Ateneu, Steaua, Orizont, Poezia, Scrisul Românesc, Stare de Urgenţă, Revista la PLIC.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici