Patzaichin, Bertzi şi Paul Everac, printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu lui Păunescu

Ivan Patzaichin, Răzvan Theodorescu, Paul Everac şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, s-au numărat printre personalităţile care i-au adus, sâmbătă, un ultim omagiu lui Adrian Păunescu, al cărui trup neînsufleţit este depus la sediul Uniunii Scriitorilor din România.

136 afișări
Imaginea articolului Patzaichin, Bertzi şi Paul Everac, printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu lui Păunescu

Patzaichin, Bertzi şi Paul Everac, printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu lui Păunescu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"A plecat în cer, unde îl aşteaptă ceilalţi colegi de cenaclu, Florian Pittiş, Vali Sterian, Anda Călugăreanu (...) şi mulţi alţii. Acolo, sus, vor face un alt cenaclu, mult mai frumos", a declarat cântăreţul Ducu Bertzi.

Irina Loghin şi Fuego s-au întors din Basarabia, unde au concerte programate până în decembrie, pentru a-şi lua rămas bun de la Adrian Păunescu. "Ne-am bucurat amândoi văzând că basarabenii il iubesc, pentru că ştim cât i-a iubit Adrian Păunescu pe basarabeni şi pe fraţii noştri de peste Prut. El e într-o stea probabil alături de Grigore Vieru şi probabil ne privesc", a spus Fuego, care l-a caracterizat pe Păunescu drept "un Dumnezeu în literatura română".

La rândul său, Irina Loghin a spus că l-a vizitat în urmă cu o lună pe Adrian Păunescu şi că acesta se simţea rău, "dar că nu voia să moară. "Adrian Păunescu nu ştiu dacă se va mai naşte", a mai spus cântăreaţa.

Dramaturgul Paul Everac a venit şi el la sediul USR pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. "Daca am în momentul de faţă un acoperiş deasupra capului, i se datorează în foarte mare măsură lui Adrian Păunescu. Daca am în momentul de faţă un spor destul de sensibil la pensie, se datorează în mare parte lui Adrian Păunescu. Daca am un temei de a fi mândru că sunt român, i se datorează în mare parte lui Adrian Păunescu", a spus Everac. "Adrian Păunescu mi-a luat-o înainte în foarte multe, nu trebuia să mi-o ia înainte în mormânt", a mai spus acesta.

"Ne despărţim de un mare patriot român, de un mare poet şi păstrăm din ceea ce a făcut şi a gândit el bun marea parte luminoasă", a spus Răzvan Theodorescu. "A fost una dintre personalităţile inconturnabile ale civilizaţiei româneşti, mai mult decât, ale culturii româneşti din vremea noastră", a adăugat acesta.

"Adrian Păunescu a fost un vulcan care a revărsat iubire peste noi, dar, din păcate, s-a stins şi o să-l regretăm foarte mult", a spus şi Ivan Patzaichin, adăugând că poetul a susţinut foarte mult sportul românesc.

Cântăreţul Gheorghe Gheorghiu a spus despre poet că a fost "un om puternic, care şi-a iubit ţara", declarând totodată că îi mulţumeşte pentru ceea ce el este în prezent.

Tot sâmbătă, au mers la sediul Uniunii Scriitorilor din România, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu, Adrian Năstase, Gigi Becali, Mircea Albulescu, Titus Corlăţean Corina Creţu, Eugen Cristea, Dan Mircea Popescu, Robert Negoiţă, Gheorghe Turda, Dumitru Graur, Vasile Şeicaru, Mircea Martin, Gabriel şi Georgeta Dimisianu.

Totodată, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a adus o coroană de flori, spunând că este din partea preşedintelui Mihai Ghimpu şi a conaţionalilor săi, care "îşi exprimă profunda îndurerare în legătură cu decesul celui care a redat atât de corect şi atât de sincer realităţile din Republica Moldova".

Coroane de flori au mai fost aduse la sediul USR şi din partea premierului Emil Boc şi a ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

Vineri şi sâmbătă, sute de oameni au venit cu flori şi lumânări la sediul Uniunii Scriitorilor din România pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Păunescu. Vineri, printre aceştia s-au numărat preşedintele Traian Băsescu, prinţul Paul şi prinţesa Lia, Ovidiu Ioaniţoaia, Ilie Şerbănescu, Victor Ponta, Daciana Sârbu, Ecaterina Andronescu, Jean Valvis, Lavinia Şandru, Nicolae Badea şi Bebe Ivanovici.

O slujbă religioasă în memoria lui Adrian Păunescu a fost oficiată de doi preoţi, vineri seară, la sediul Uniunii Scriitorilor din România.

Adrian Păunescu va fi înmormântat duminică, la ora 13.00, pe Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu din Capitală, urmând ca trupul neînsufleţit al poetului să fie depus sâmbătă după-amiază la Ateneul Român, potrivit unor apropiaţi ai familiei, această informaţie nefiind confirmată însă de reprezentanţii instituţiei de spectacole.

Duminică, de la ora 11.00 este programată slujba de înmormântare, care fi oficiată la Biserica Boteanu din Capitală.

Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie, cu probleme cardiace, renale şi hepatice.

Adrian Păunescu - născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist şi om politic.

Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici