Peste 3.200 de muzee din 40 de ţări din Europa sărbătoresc sâmbătă Noaptea Europeană a Muzeelor

Peste 3.200 de muzee din 40 de ţări membre ale Consiliului Europei participă sâmbătă la cea de-a şaptea ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor, manifestarea incluzând evenimente inedite precum iluminarea unei faţade a castelului Versailles cu un bestiar şi un concert într-un cimitir din Bucureşti.

191 afișări
Imaginea articolului Peste 3.200 de muzee din 40 de ţări din Europa sărbătoresc sâmbătă Noaptea Europeană a Muzeelor

Peste 3.200 de muzee din 40 de ţări din Europa sărbătoresc sâmbătă Noaptea Europeană a Muzeelor (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Potrivit AFP, în Franţa - ţara în care evenimentul a fost creat în anul 2005 - mai mult de 1.400 de muzee îşi deschid porţile, gratuit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, propunând publicului animaţii şi spectacole pentru a menţine vitalitatea manifestărilor.

Astfel, pe faţada iluminată a castelului Versailles, din apropierea Parisului, va fi proiectat un bestiar (fabule sau povestiri alegorice cu animale, n.r.). În acelaşi timp, Palais des Beaux-Arts din Lille va expune cele patru mumii egiptene, aduse în Franţa în 1908, care au fost scanate recent.

În Marea Britanie, la Noaptea Muzeelor participă în acest an aproape 350 de muzee şi galerii. Noaptea britanică are ca principal obiectiv descoperirea muzeelor într-o lumină nouă, prin intermediul spectacolelor şi a activităţilor insolite, în ton cu timpurile prezente. Spre exemplu, un "Studiu asupra activităţilor paranormale" va fi organizat într-un buncăr de la Royal Air Force din Yorkshire, iar o expoziţie de fotografie la Victoria and Albert Museum din Londra va fi pusă în scenă în direct de un DJ şi de un grup de artişti.

În Spania, oraşele Madrid şi Barcelona au principalele iniţiative în cadrul Nopţii Muzeelor. Străzile din centrul oraşului Barcelona se vor transforma într-o galerie sub cerul liber prin iniţiativa "Walking gallery", un fel de expoziţie ambulantă. La Madrid, o instalaţie luminoasă va îmbrăca Madrid Rio, noul concept de amenajare a malurilor râului Manzanares, care traversează partea de est a capitalei spaniole.

În Grecia, cea mai mare parte a muzeelor participă la acest eveniment. La Atena, un concert de muzică clasică va avea loc în centrul noului muzeu al Acropolelor, cel mai vizitat din oraş.

În acelaşi timp, Italia este ca de obicei foarte implicată în manifestările din cadrul Nopţii Muzeelor, la care participă 400 de muzee. În aceeaşi situaţie se găseşte şi Belgia, 170 de muzee participând la această manifestare culturală.

În Polonia sunt deschise 120 de edificii muzeale cu prilejul Nopţii Muzeelor. Astfel, la Szczecin, vizitatorii pot retrăi atmosfera epocii comuniste din anii 1980 prin intermediul unei expoziţii care prezintă vehicule, echipamente şi uniforme folosite de miliţia din acea perioadă.

Organizarea unui concert de muzică clasică în cimitirul Bellu din Bucureşti - printre mormintele marilor scriitori români şi mausoleele marilor familii, realizate de sculptori foarte cunoscuţi -, şi plimbările pe aleile unde vor fi prezentate expoziţii de pictură şi fotografie vor fi punctele forte ale Nopţii Muzeelor în România.

Plasată sub înaltul patronaj al Consiliului Europei din anul 2006 şi al UNESCO în 2009, Noaptea Muzeelor se desfăşoară în acest an şi sub patronajul Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici