Peste 500 de scriitori din întreaga lume denunţă "furtul" online de date personale

Mai mult de 500 de scriitori din peste 80 de ţări, dintre care cinci laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, au cerut marţi, la ONU, adoptarea unei convenţii a drepturilor digitale, denunţând practicile de supraveghere din mai multe state, pe care le-au asimilat "furtului" de date personale.

137 afișări
Imaginea articolului Peste 500 de scriitori din întreaga lume denunţă "furtul" online de date personale

Peste 500 de scriitori din întreaga lume denunţă "furtul" online de date personale

"Cu doar câteva clicuri ale mouse-ului, statul poate să aibă acces la telefonul vostru mobil, la e-mailul vostru, la conturile de pe reţelele de socializare şi la căutările pe care le faceţi pe internet", afirmă aceşti scriitori.

Ei denunţă "abuzul de tehnologie comis de state şi de companii cu scopul de a realiza un spionaj în masă", într-o petiţie publicată în circa 30 de ziare din lumea întreagă.

"O persoană care este spionată nu mai este liberă; o societate spionată nu mai este o democraţie", afirmă ei.

"Spionajul în masă consideră că orice cetăţean este un suspect potenţial", în contradicţie cu "prezumţia de nevinovăţie, una dintre victoriile noastre istorice", au continuat ei, adăugând că "spionajul este un furt".

Scriitorii "îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite să recunoască importanţa primordială a protejării drepturilor civile în spaţiul digital şi să adopte o lege internaţională referitoare la drepturile digitale", cerând, totodată, "guvernelor să semneze şi să adere la această convenţie".

Printre semnatarii petiţiei se numără sud-africanul J.M. Coetzee, turcul Orhan Pamuk, suedezul Tomas Tranströmer, austriaca Elfriede Jelinek şi australianul David Malouf. Pe aceeaşi listă se regăsesc şi scriitorul german Günter Grass, cântăreaţa islandeză Björk şi scriitorul italian Umberto Eco.

Textul a fost publicat la o zi după apelul lansat de opt giganţi ai internetului, inclusiv Facebook, Twitter şi Google, la adresa preşedintelui american Barack Obama în care îi cereau să reglementeze practicile de supraveghere online.

Din vară, dezvăluirile spectaculoase făcute de fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (National Security Agency/ NSA) Edward Snowden au evidenţiat amploarea pe care au căpătat-o sistemele de supraveghere implementate în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite şi în Marea Britanie, care au plasat mai multe state în situaţii stânjenitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici