Radio Zu şi Radio 21 au încălcat legislaţia privind protecţia minorilor

CNA a decis, miercuri, să amendeze cu 10.000 de lei Radio Zu, pentru cinci ediţii ale emisiunii "Morning Zu", şi să someze public Radio 21, pentru emisiunea "Fabrica DeMentă" din 4 februarie, în care s-au făcut comentarii pe teme sexuale, fapt care a încălcat legislaţia privind protecţia minorilor.

101 afișări
Imaginea articolului Radio Zu şi Radio 21 au încălcat legislaţia privind protecţia minorilor

Radio Zu şi Radio 21 au încălcat legislaţia privind protecţia minorilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a monitorizat emisiunile de dimineaţă, difuzate de posturile de radio Europa FM, Radio Guerrilla, Kiss FM, Pro FM, Radio ZU şi Radio 21, în perioada 1 - 28 februarie.

În urma monitorizării, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei postul Radio Zu, pentru cinci ediţii ale emisiunii de dimineaţă "Morning Zu", în care s-au făcut comentarii pe teme sexuale, încălcându-se legislaţia audiovizuală privind protecţia minorilor.

Astfel, în emisiunea "Morning Zu" din 10 februarie, în farsa difuzată în emisiune, Daniel Buzdugan s-a adresat unei fete de la un salon de masaj erotic şi i-a cerut cu insistenţă fete "pentru nişte fotbalişti mari şi cu bani". Farsa a fost difuzată în trei momente ale zilei, între orele 07.00 - 10.00.

Emisiunea "Morning Zu" din 15 februarie a conţinut comentarii sexuale pe marginea unui articol, în timp ce în emisiunea "Morning Zu" din 16 februarie a fost difuzată o farsă realizată cu o femeie care divorţează. Femeia respectivă a făcut comentarii sexuale.

În ediţia din 23 februarie a aceleiaşi emisiuni, discutând despre posibilitatea impozitării pensiilor, anunţată de către ministrul Sebastian Vlădescu, cei doi realizatori au difuzat o parodie pe acest subiect. În parodie s-au făcut comentarii sexuale. Şi în emisiunea din 25 februarie s-au făcut comentarii pe teme sexuale.

"Radio Zu este radiodifuzorul care a avut cele mai multe încălcări anul trecut, în legătură cu protecţia copilului", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

Totodată, CNA a decis să someze public postul Radio 21, pentru emisiunea "Fabrica DeMentă" din 4 februarie. În respectiva emisiune a fost difuzată rubrica "Ştiri în neştire", inspirată, aşa cum au afirmat prezentatorii, de un articol. În ştire s-au făcut comentarii cu teme sexuale, potrivit CNA.

CNA a decis, în şedinţa de miercuri, să atenţioneze şi postul de radio ProFM, pentru emisiunea "Alarma" din 8 februarie, în care cei doi moderatori au făcut comentarii pe teme sexuale, în legătură cu o ştire despre un manechin american. Totodată, în emisiune au fost citite sfaturi sexuale dintr-un ziar tabloid.

Sancţiunile s-au dat în baza art. 39, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

Potrivit CNA, nu s-au înregistrat încălcări ale legislaţiei audiovizuale la posturile Europa FM, Radio Guerrilla şi Kiss FM, în perioada 1 - 28 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici