Radioul Public din România vrea să se extindă în Rep. Moldova prin intermediul postului Arena FM

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) vrea să se extindă în Republica Moldova prin intermediul reţelei Arena FM, la care doreşte să devină acţionar majoritar, postul de radio urmând să se lanseze cel mai probabil în această primăvară.

6 afișări

Planurile SRR în legătură cu extinderea în Republica Moldova au fost prezentate în şedinţa de miercuri a Comisiei de Cultură a Parlamentului, de către Demeter Andras, preşedintele-director general al Radioului Public din România, Maria Ţoghină, membru în Consiliul de Administraţie al SRR şi consilier principal al managementului Radioului Public, şi de Eugen Tomac, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Postul de radio Arena FM emite din prima parte a acestui an pe portalul său de internet. Potrivit lui Demeter Andras, SRR a făcut demersuri privind transmiterea programelor Radio România şi în Republica Moldova, iar soluţia identificată este legată de reconsiderarea relaţiilor dintre SRR şi postul de radio Arena FM.

"Am semnat un acord de retransmitere cu Arena FM în vara anului trecut. Acest acord de retransmitere a programelor Radio România de către Arena FM nu a produs încă efecte, decât pe portalul lor de ştiri, postul încă nu a ieşit în eter, urmează să fie lansat. Între timp, lucrurile au luat o altă turnură, aceea de a deveni coproprietari, ori eu cred că asta este soluţia care ar pune un punct constructiv pe o dilemă de aproape două decenii, cum se poate ca vocea românească, prin intermediul Radio România, să fie bine şi constant auzită în Republica Moldova. Toate celelalte încercări ar fi mult mai costisitoare, respectiv să continuăm lupta pentru a obţine o frecvenţă sau să obţinem nişte frecvenţe pentru care să începem să construim reţeaua de emiţătoare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Demeter Andras.

El a precizat că ar fi benefic pentru Radioul Public din România să fie coproprietar la Arena FM, cu 51% din acţiuni, întrucât respectivul post de radio are mai multe frecvenţe care acoperă 70% din populaţia din Republica Moldova.

Totodată, Demeter Andras a spus că Arena FM ar putea fi lansat în această primăvară, în condiţiile în care SRR, în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ar putea să găsească finanţarea necesară acestui proiect.

Postul de radio Arena FM este deţinut de Societatea de Cultură şi Carte Românească de la Chişinău, care-l are ca acţionar pe academicianul Mihai Cimpoi, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Eugen Tomac.

Totodată, potrivit lui Eugen Tomac, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a finanţat până în prezent proiectul Arena FM cu o sumă de 200.000 de euro. Pentru continuarea proiectului, suma necesară este estimată la 250.000 de euro, a mai spus Eugen Tomac.

Deputaţii din Comisia de Cultură au spus că susţin iniţiativa SRR de a se extinde în Republica Moldova prin intermediul Arena FM. Marton Arpad, deputat UDMR, a precizat însă că finanţarea de care SRR are nevoie pentru Arena FM este o chestiune care ţine de bugetul de stat.

Proiectul de extindere a Radioului Public în Republica Moldova a început încă din mandatul de preşedinte-director general al Mariei Ţoghină. Astfel, anul trecut, reprezentanţii Radio România şi TeleRadio Moldova au semnat, la Chişinău, un acord de colaborare în vederea realizării unor emisiuni, schimburi de materiale informative, programe muzicale şi scenarii radiofonice pentru copii. Acordul este prevăzut pentru o perioadă de doi ani şi poate fi prelungit în mod automat pentru o nouă perioadă similară.

În prezent, o parte a emisiunilor Radio România Actualităţi (RRA) ajung la ascultătorii basarabeni prin intermediul postului de radio local Vocea Basarabiei, care preia programul de noapte al RRA. Un document de cooperare între cele două instituţii a fost semnat, ultima dată, în anul 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici