Salonul de carte de la Paris debutează joi seară, cu o ediţie dedicată Argentinei

Salonul de carte de la Paris, un eveniment literar la care sunt reprezentate peste 40 de ţări, debutează joi seară, cu o ediţie dedicată Argentinei, creuzetul unei literaturi naţionale printre cele mai creative şi mai prolifice din zilele noastre.

74 afișări
Imaginea articolului Salonul de carte de la Paris debutează joi seară, cu o ediţie dedicată Argentinei

Salonul de carte de la Paris debutează joi seară, cu o ediţie dedicată Argentinei (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Argentinei, Cristina Kirschner, va inaugura, joi seară, cea de-a 34-a ediţie a Salonului de carte de la Paris, în compania premierului francez Jean-Marc Ayrault. În urmă cu trei ani, oraşul Buenos Aires a avut un statut special la acest eveniment, ai cărui organizatori au invitat în acest an metropola Shanghai, reprezentată de 20 de scriitori care vor vorbi la Paris despre noul chip al literaturii chineze. Chineza ocupă în prezent primul loc în topul limbilor străine în care sunt traduse cărţile franceze (11,5%).

Salonul, care a primit aproape 200.000 de vizitatori în 2013, va marca, totodată, centenarul naşterii lui Julio Cortázar, figură emblematică a literelor argentiniene, mort în 1984, la Paris, unde a locuit mulţi ani. Un omagiu special va fi adus şi autorului de benzi desenate Quino, creatorul eroinei "Mafalda" în urmă cu 50 de ani.

Incluzând 40 de romancieri, eseişti, scenarişti, autori de benzi desenate şi dramaturgi, selecţia oficială a creat controverse în presa argentiniană, care denunţă alegerile dictate pe considerente politice şi îndepărtarea unor autori marcanţi, dar care simpatizează cu opoziţia. Aceste afirmaţii sunt respinse de Comisarul general al Salonului, Bertrand Morisset, şi de Secretarul de stat pentru Cultură din Argentina. Unul dintre invitaţii cei mai prestigioşi, Ricardo Piglia, al cărui roman "El camino de Ida" va fi lansat în Franţa, a renunţat să participe la eveniment din acest motiv, afirmă editura Gallimard.

Salonul va reprezenta o bună ocazie pentru francezi să descopere o pleiadă de scriitori talentaţi din această ţară sud-americană, precum Elsa Osorio, Pablo De Santis, Laura Alcoba, Oliverio Coelho, Lucia Puenzo şi Leandro Avalos Blacha, care vor fi cu toţii prezenţi la Paris.

Deşi opera lui Borges şi dureroasa memorie a dictaturii rămân teme pregnante, literatura argentiniană nu ezită să se aventureze în zilele noastre în alte universuri.

Anne-Marie Métailié, legendarul editor francez al autorilor argentineni, citată în revista literară Lire, spune că această efervescenţă literară se explică, în parte, printr-un dinamism editorial fără precedent în Argentina, o ţară de peste 40 milioane de locuitori, de cinci ori mai mare decât Franţa, care şi-a revenit în ultimii 10 ani după dominaţia exercitată de grupul editorial spaniol Planeta. Aproximativ 20.000 de cărţi sunt publicate în fiecare an în Argentina.

Această ţară are peste 600 de grupuri de librării, din care 250 doar în capitală, şi organizează în fiecare an Târgul internaţional de carte de la Buenos Aires.

Pe lângă scriitorii veniţi din Argentina şi de la Shanghai, peste 3.500 de autori din lumea întreagă şi 1.200 de expozanţi vor participa la această sărbătoare a cărţii.

Interviuri, dezbateri, discuţii, concerte şi lecturi vor contribui la bucuria pasionaţilor de literatură, benzi desenate, cărţi de artă şi de ştiinţe, fără a uita domeniul digital. Diverse personalităţi literare vor vorbi cu această ocazie despre "cartea care (le)-a schimbat viaţa".

România participă şi în acest an cu un stand numeros la Salonul de carte de la Paris. Printre invitaţi se numără scriitori, artişti, critici, jurnalişti, traducători şi alte personalităţi culturale precum George Arion, Sylvain Audet, Iulia Badea Guéritée, George Banu, Tudor Banuş, Jean-Pierre Brach, Roxana Bauduin, Linda Maria Baros, Michel Carrassou, Al. Călinescu, Magda Cârneci, Corina Ciocârlie, Cosmin Ciotloş, Florica Courriol, Benoît-Joseph Courvoisier, Augustin Cupşa, Mark Despot, Reginald Gaillard, Michel Gavaza, Dinu Flămând, Dominique Ilea, Anna Keszeg, Miron Kiropol, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Adrian Mihalache, Vlad Moldovan, Bujor Nedelcovici, Radu Naum, Danielle Nees, Basarab Nicolescu, Luca Niculescu, Marily le Nir, Jean-François Pérés, Bruno Pinchard, Lakis Proguidis, Jacques Rancourt, Petre Răileanu, Paula Romanescu, Claudiu Soare, Dumitru Ţepeneag, Nicolae Tzone, Cristian Robert Velescu, Olimpia Verger, Alain Vuillemin, Matei Vişniec.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris este dedicat atât profesioniştilor din domeniul editorial - editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din peste 100 de ţări -, cât şi publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în presa franceză. Prezenţa românească din acest an vine după ce, la ediţia din 2013 a Salon du Livre, România a avut calitatea de invitat de onoare.

Mai multe informaţii despre Salonul de carte de la Paris sunt disponibile pe site-ul www.salondulivreparis.com.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici