Sindicatul TVR solicită Guvernului şi Parlamentului să generalizeze colectarea taxei TV

Principalul sindicat din Televiziunea Română solicită Guvernului şi Parlamentului să generalizeze colectarea taxei TVR şi să micşoreze comisionul alocat instituţiilor de colectare, fapt care ar aduce 2 milioane de euro pe lună televiziunii publice.

337 afișări
Imaginea articolului Sindicatul TVR solicită Guvernului şi Parlamentului să generalizeze colectarea taxei TV

Sindicatul TVR solicită Guvernului şi Parlamentului să generalizeze colectarea taxei TV (Imagine: Alexandru Solomon / Mediafax Foto)

Solicitarea a fost făcută de Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ al Televiziunii Române, în cadrul unei conferinţe de presă organizată, vineri, la sediul TVR, şi care a avut ca temă situaţia financiară dificilă a instituţiei.

Totodată, SPUSTV a subliniat că nu îşi doreşte majorarea taxei TV care, din 2004, este de 4 lei/ familie/ lunar.

În plus, Dragoş Bocanaciu, preşedintele SPUSTV, a spus că potrivit raportului ANCOM, din 2015, există 7,8 milioane de gospodării în România, dintre care 6,6 milioane figurează cu abonamente TV, însă doar 5,3 milioane sunt plătitori de taxă TV. "Deci 65% din populaţie achită acestă taxă", a spus Dragoş Bocanaciu.

Din 2004 până în 2015, taxa TV a rămas la aceeaşi valoare, 4 lei/ familie/ lunar, în condiţiile în care salariul minim pe economie a crescut de la 280 de lei la 1.200 de lei, iar în aceşti 12 ani, costurile de producţie au crescut de la 4 la 6 sau chiar până la de 8 ori mai mult.

"Noi nu solicităm majorarea taxei TV", a spus Dragoş Bocanaciu.

Potrivit acestuia, "TVR încasează 5 milioane de euro (pe lună, n.r.), mai mult sau mai puţin, de la populaţie", sumă care era suficientă în anul 2004.

"Solicităm Guvernului, Parlamentului să aplice Legea 41/1994 şi să modifice modul de colectare a acestei taxe. Dacă s-ar aplica solicitările noastre, am obţine 2 milioane de euro, bani care ar putea fi folosiţi pentru producţia emisiunilor de calitate", a mai spus Dragoş Bocanaciu.

Acesta a vorbit şi despre faptul că un procent prea mare din această sumă de 4 lei nu ajunge la TVR, ci "în contul unor societăţi care nu au legătură cu statul român" (taxa TV este colectată prin intermediul facturii de energie electrică, n.r.).

"Din taxa de 4 lei, în medie, 12%, deci aproximativ 50 de bani, nu ajung la TVR, pentru că statul permite negocierea comisionului cu instituţiile de colectare (Electrica). Aceşti bani ajung în contul unor societăţi care nu au legătură cu statul român", a spus Dragoş Bocanaciu.

Acesta a vorbit şi depre faptul că regia de publicitate Splendid Media are 24 de milioane de lei datorie la TVR, conform raportului din 2012 al Curţii de Conturi. Curtea a recomandat televiziunii publice să facă toate demersurile pentru recuperarea sumei, "dar demersurile administraţiei (SRTv, n.r.) au fost modeste, astfel încât sindicatul a făcut o plângere împotriva TVR", iar Parchetul trebuie "să descopere iţele acestei afaceri".

Totodată, Dragoş Bocanaciu a amintit faptul că TVR are în jur de 150 de milioane de euro datorie. "Situatia televiziunii publice este foarte gravă. Această situaţie s-ar rezolva dacă cele două solicitări ale noastre ar fi puse în aplicare", a mai spus Dragoş Bocanaciu.

"Marea problemă a televizunii publice este legată de finanţare. De fapt, de aici pleacă totul (...) Dacă taxa TV ar fi colectată corect de la toată populaţia României şi dacă acest comision (comisionul de colectare, n.r.) ar fi limitat la 3-5%, n-ar mai exista probleme financiare în TVR", a mai spus Dragoş Bocanaciu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici