Trei membri ai CNA au convocat 4 şedinţe în plus pe perioada campaniei pentru europarlamentare

Trei membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea, au convocat patru şedinţe suplimentare ale CNA, miercurea, în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, pe lângă şedinţele curente, care se desfăşoară marţea şi joia.

93 afișări
Imaginea articolului Trei membri ai CNA au convocat 4 şedinţe în plus pe perioada campaniei pentru europarlamentare

Trei membri ai CNA au convocat 4 şedinţe în plus pe perioada campaniei pentru europarlamentare

Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea au convocat şedinţe de plen ale Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru 7 mai, 14 mai, 21 mai şi 28 mai, de la ora 10.00, în sala de şedinţe a Consiliului, urmând ca pe ordinea de zi a acestor şedinţe să se regăsească "rapoartele de monitorizare şi sesizările primite de CNA referitoare la desfăşurarea campaniei electorale în audiovizual în perioada 25 aprilie - 24 mai".

Iorga, Jucan şi Gabrea au invocat în acest sens articolul 5, alineatul 1 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA, potrivit căruia "Consiliul se întruneşte în şedinţe publice de două ori pe săptămână sau de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau a cel puţin 3 dintre membrii săi".

"Sunt momente cum este acesta electoral în care este necesar să acoperim mai multe subiecte, astfel încât să nu mai analizăm unele subiecte peste trei luni", a spus Valentin Jucan. El a subliniat că, în cazul în care trei membri ai CNA convoacă o şedinţă, şedinţa respectivă "se consideră a fi convocată", nemaifiind necesar un vot al membrilor Consiliului în acest sens.

"Simpla convocare de către cei trei membri, înseamnă organizarea unei şedinţe. Că nu este cvorum...", a spus Valentin Jucan, făcând referire la faptul că, potrivit Legii audiovizualului, "Consiliul emite decizii, instrucţiuni şi recomandări, în prezenţa a cel puţin 8 membri şi cu votul a cel puţin 6 membri".

"Nu e normal ca după 10 zile de campanie CNA să nu aibă pe ordinea de zi niciun subiect de campanie", a spus şi Narcisa Iorga.

În schimb, unii membri ai CNA - Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea - au spus că, în acest moment, Consiliul nu este "invadat" de plângeri privind reflectarea în audiovizual a campaniei pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

"Nu suntem invadaţi în momentul de faţă de nu ştiu câte plângeri pe campanie. Nu văd niciun motiv ca să ne întâlnim miercurea. O dată la două zile (în şedinţele obişnuite ale Consiliului de marţea şi joia, n.r.) putem să avem un material consistent de campanie şi să amânăm materialele curente. Absolut tot ce vine pe campanie poate să aibă prioritate", a spus membrul CNA Răsvan Popescu.

La rândul său, Radu Călin Cristea a spus că, din punctul său de vedere, "alegerile europarlamentare au un caracter cu totul special", campaniile fiind "extrem de terne şi extrem de plictisitoare". "Este foarte posibil să nu existe reclamaţii sau, în orice caz, avalanşe de reclamaţii. Mi se pare că suntem chemaţi la oaste, în eventualitatea că izbucneşte un război", a spus Cristea.

Totodată, membrul CNA Christian Mititelu a spus că el aproape că nu vede "nicio campanie pentru alegeri europene", ci mai degrabă campanii pentru alegerile prezidenţiale, iar temele privind alegerile europene nu sunt abordate. "Nu ştiu în ce măsură suntem chiar într-o campanie. Dacă vom reacţiona ca nişte pompieri la câte o plângere de ici şi de dincolo, riscăm să parcurgem campania asta fără să avem o vedere de ansamblu", a spus Mititelu.

În schimb, Narcisa Iorga a spus că nu a fost informată dacă CNA a primit reclamaţii cu privire la campanie. Iorga a mai spus că, la precedentele campanii electorale, membrii CNA discutau cu prioritate orice problemă care ţinea de campania electorală.

"A trecut o perioadă de zece zile de la debutul campaniei şi, cu excepţia a şapte reclamaţii venite de la PSD Teleorman cu privire la o televiziune din Teleorman, în rest nu am cunoştinţă cu privire la alte reclamaţii pe campanie (...) Înainte (în alte campanii, n.r.) s-a discutat întotdeauna cu prioritate orice problemă ce ţine de campania electorală. Astăzi este marţi, 6 mai, campania electorală (pentru europarlamentare, n.r.) a început pe 25 aprilie şi noi nu avem niciun punct de campanie pe ordinea de zi. Nu este normal ca, după zece zile de campanie, CNA să nu aibă pe ordinea de zi niciun subiect de campanie", a spus Iorga.

Ea a precizat, pentru MEDIAFAX că televiziunea reclamată de PSD Teleorman este Media Sud Alexandria.

În schimb, membrul CNA Monica Gubernat a spus, în şedinţa de marţi, că i se pare "total lipsit de fair play şi colegialitate" că cei trei membri ai CNA nu au discutat aceste aspecte cu restul colegilor înainte de a convoca şedinţele.

Narcisa Iorga a răspuns că cele patru şedinţe au fost convocate încă din data de 29 aprilie.

Pe de altă parte, membrii CNA Viorel-Vasile Buda şi Răsvan Popescu au atras atenţia că unii membri ai Consiliului nu pot participa la şedinţa convocată miercuri, 7 mai, din cauză că trebuie să participe la o altă şedinţă, care a fost convocată înainte de 29 aprilie.

Cinci membri ai CNA - Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea şi Răsvan Popescu - fac parte din comisia paritară (COMPAR) care va desemna prin licitaţie compania care va măsura audienţele TV în perioada 2016 - 2019. Această comisiei paritară, din care fac parte şi 5 reprezentanţi ai radiodifuzorilor şi 5 reprezentanţi ai agenţiilor de publicitate, are un calendar de lucru care prevede şi o şedinţă miercuri, 7 mai, după cum au precizat Răsvan Popescu şi Viorel Vasile Buda.

"Mâine este convocat COMPAR, acolo am făcut un plan de activitate. Colegul Florin Gabrea ştie acest calendar al activităţilor COMPAR, care este alcătuit până în decembrie şi care a fost stabilit înainte de convocarea şedinţelor CNA. Eu m-am angajat deja că voi participa la COMPAR mâine şi suntem 5 membri ai CNA în COMPAR, de unde rezultă că nu mai există cvorum de 8 membri ai CNA pentru şedinţa Consiliului", a spus Viorel Vasile Buda.

În schimb, Narcisa Iorga a spus că nu a fost făcută o informare a tuturor membrilor CNA cu privire la calendarul COMPAR, fapt pentru care nu a ştiut când sunt convocate întâlnirile acestei comisii.

Pe de altă parte, membrul CNA Lorand Turos a spus că este de acord ca membrii CNA să se întâlnească în şedinţe şi miercurea, dacă este cazul. "Dar să avem ceva concret. Să se convoace şedinţa când avem materiale de la monitorizare", a spus Lorand Turos.

Narcisa Iorga a spus, însă, că membrii CNA nu au fost informaţi nici dacă există sau nu "o procedură cu privire la monitorizarea campaniei electorale". "Dacă nu avem nevoie de o monitorizare, de ce am mai emis o decizie cu privire la reflectarea campaniei în audiovizual?", a spus Narcisa Iorga.

În schimb, Răsvan Popescu a spus că procedurile au fost discutate în cadrul unei întâlniri cu inspectorii CNA, la care a putut participa orice membru al Consiliului.

Pe de altă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că, pentru prima săptămână de campanie electorală, care s-a încheiat vinerea trecută, CNA nu a primit nicio reclamaţie cu privire la conţinutul difuzat de televiziunile locale. Ea a mai spus, pentru MEDIAFAX, că reclamaţiile PSD Teleorman vizau aspecte procedurale, respectiv faptul că televiziunea Media Sud Alexandria ar fi difuzat emisiuni electorale fără să aibă dreptul.

Georgescu a mai spus că, faţa de campaniile trecute, nu s-a schimbat nimic în privinţa procedurilor de monitorizare, ci "s-a îmbunătăţit sistemul" şi s-a făcut un calendar privind campania încă de la începutul lunii aprilie. Astfel, în şedinţele CNA de joi ar urma să fie discutate şi analizate doar rapoarte de monitorizare privind campania electorală şi sesizări, în cazul în care există.

Alegerile membrilor din România în Parlamentul European vor avea loc pe 25 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici