Trofeul NexT, decernat filmului "Songes d’une femme de ménage"

Scurtmetrajul "Songes d’une femme de ménage", al regizoarei belgiene Banu Akseki, a câştigat, sâmbătă, Trofeul NexT, în valoare de 4.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, distincţia fiindu-i decernată în cadrul Galei de premiere a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediumetraj NexT.

29 afișări
Imaginea articolului Trofeul NexT, decernat filmului "Songes d’une femme de ménage"

Trofeul NexT, decernat filmului "Songes d’une femme de ménage" (Imagine: www.cinemagia.ro)

"Songes d'une femme de ménage" relatează o zi de muncă a lui Gül, o femeie de menaj în serviciul celorlalţi, a cărei viaţă se derulează monoton şi fără nicio bucurie. Ea dă cu aspiratorul, freacă şi curăţă. Însă se va produce un eveniment cu totul neobişnuit... O confruntare tragi-comică între două femei pe care totul le desparte, dar care împărtăşesc, totuşi, acelaşi sentiment de deznădejde în faţa singurătăţii.

Rolurile principale din film sunt interpretate de Serra Yilmaz, star al cinema-ului turc şi de actriţa belgiană Hilde Wils.

Filmul este cel dintâi scurtmetraj al belgienei Banu Akseki.

Premiul pentru regie "Cristian Nemescu" a fost obţinut de regizorul Bartosz Grudziecki, pentru scurtmetrajul "Polska Road Movie" (30 minute, Germania), în timp ce premiul pentru cea mai bună coloană sonoră "Andrei Toncu" a fost adjudecat de David Bryant, pentru "Madame Tutli-Putli" (18 minute, Canada), aceste două premii având fiecare o valoare de 2.000 de euro şi fiind acordate de Institutul Cultural Român.

În cadrul Galei de premiere au mai fost acordate premiul pentru cel mai bun film românesc, constând în peliculă în valoare de 1.500 de euro şi un premiu în bani în valoare de 500 de euro, acesta fiind acordat scurtmetrajului "Ştefan" de Stanca Radu, şi premiul publicului - o cameră digitală HVR-A1E oferită de Sony -, care a fost acordat peliculei "Maimuţa albastră/ Der blaue affe", în regia lui Carten Unger (45 minute, Germania).

De asemenea, juriul a decis să acorde o menţiune specială scurtmetrajului "Între ziduri/ Zwischen Mauern", regizat de Ana Felicia Scutelnicu (15 minute, Germania).

Revista Dilema Veche a instituit un premiu special, "de ultim moment", oferit pentru "umorul unui film din competiţie", acesta fiind acordat peliculei "Tokyo Jim", în regia lui Jamie Rafn (8 minute, Marea Britanie). Trofeul a fost înmânat de criticul Alex Leo Şerban, care a declarat că a ales acest film pentru că este "scurt, amuzant" şi a fost văzut de el pentru prima dată.

"Aş vrea să le mulţumesc lui Cristian Nemescu şi lui Andrei Toncu pentru că ne-au dat energia de a face acest festival (...). Vreau să le mulţumesc tuturor că au făcut parte din acest experiment şi că pleacă cu o parte din Cristian şi Andrei când părăsesc festivalul. Mai vreau să le mulţumesc tuturor celor care au făcut acest eveniment posibil", a declarat Ada Solomon, directorul festivalului, în cadrul Galei de premiere. De asemenea, Ada Solomon le-a mulţumit sponsorilor, partenerilor, invitaţiilor, membrilor juriului şi echipei pentru sprijin.

În cadrul secţiunii dedicate filmelor realizate de Cristian Nemescu, difuzată înaintea Galei de premiere, a fost difuzat, în premieră mondială, scurtmetrajul de animaţie "Remiza", în regia lui Valeriu Stihi, film pentru care Andrei Toncu a realizat sound design-ul. Scurtmetrajul a fost realizat în urmă cu mai mulţi ani, fiind trecut pe peliculă doar în urmă cu câteva săptămâni.

"Joi" de Hadrian Marcu, "Ştefan" de Stanca Radu şi "Portret de familie" de Marian Crişan au participat, alături de alte 27 de filme din circa 18 ţări, în competiţia Festivalului de Scurt şi Mediumetraj NexT, creat în memoria lui Cristian Nemescu şi a lui Andrei Toncu.

La ediţia din acest an, care s-a desfăşurat între 7 şi 13 aprilie, au fost proiectate filme create de cei doi - regizorul Cristian Nemescu şi sunetistul Andrei Toncu -, în cadrul unei secţiuni speciale. Astfel, au fost prezentate publicului lungmetrajul "California Dreamin' (Nesfârşit)", mediumetrajul "Marilena de la P7", scurtmetrajele studenteşti "Mihai şi Cristina", "Poveste la scara C", documentarul "Kitchitoarele.2 fm", dar şi "Cădere liberă" de Dorin Stana, sound design Andrei Toncu, "Munceşte acum" de Ion Puican, sound design Andrei Toncu, "Mecano" de Cristian Nemescu, Daniel Şerbănică şi Florin Şerban şi "Lampa cu căciulă" de Radu Jude, al cărui sound design poartă tot semnătura lui Andrei Toncu.

La preselecţia celei de-a doua ediţii a NexT au fost înscrise peste 600 de filme de scurt şi mediumetraj.

Juriul NexT a fost format din Bernard Payen (Franţa), preşedintele prestigioasei secţiuni Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes, Anna Hoffman (Germania), coordonator de program în cadrul secţiunii International Forum of New Cinema a Festivalului de la Berlin, Jean Charles Mille (Franţa), director şi fondator al reţelei Premium Films, unul dintre cele mai importante canale de distribuţie de scurtmetraje din Franţa, Jamie Travis (Canada), regizor, autor a două dintre filmele aflate în competiţia NexT 2007 ("The Patterns Trilogy" - premiul pentru cea mai bună coloană sonoră NexT şi "The Saddest Boy in the World" - premiul publicului) şi Tudor Voican, scenaristul filmelor "Mihai şi Cristina", "Poveste la scara C", "Marilena de la P7", "California Dreamin'", dar şi prieten şi colaborator al lui Cristian Nemescu.

A doua ediţie a Festivalului NexT s-a deschis luni seară şi va dura până pe 13 aprilie, perioadă în care spectatorii şi invitaţii au avut parte de proiecţii la Cinemateca Eforie şi Muzeul Ţăranului Român, seminarii interactive cu regizori, sound designeri, monteuri, producători, distribuitori, agenţi din România, Europa şi America de Nord la Orange Concept Store şi petreceri până în zori, în cluburile bucureştene.

Structura festivalului a păstrat, în 2008, unele dintre secţiunile din afara concursului de anul trecut, ca "Semaine de la critique", care a cuprins filme care au făcut parte din competiţia acestei secţiuni a Festivalului de la Cannes, în ultimii doi ani, "Prietenii Festivalului", program care a prezentat filme realizate de cineaşti apropiaţi Festivalului NexT şi care nu au fost incluse în competiţie, "Şi ei au fost NexT Generation", secţiune în cadrul căreia au rulat filme de şcoală ale regizorilor români consacraţi.

În cadrul celei de-a doua ediţii NexT au fost adăugate două secţiuni noi, în afara competiţiei: "Countries in Focus", care a adus trei module a câte 90 de minute, fiecare dedicat câte unei ţări, pentru ediţia 2008 rulând filme din Irlanda, Spania şi Suedia. De asemenea, a fost introdusă secţiunea "Festival Cities", cu cinci module a câte 90 de minute, fiecare dedicat unui oraş care găzduieşte un festival de film, şi anume Milano, Ludwigsburg, Belgrad, Sarajevo şi Lisabona.

La Festivalul Next au participat, în acest an, numeroşi invitaţi străini, între care David Flynn, agent artistic la United Talents Agency, una dintre cele mai importante agenţii hollywoodiene, ce reprezintă numeroşi artişti şi tehnicieni, printre care şi fraţii Joel şi Ethan Coen, care au primit un Oscar pentru regia filmului "Nu există ţară pentru bătrâni". El a susţinut, pe 9 aprilie, la Orange Concept Store, seminarul "Ce poate să facă un agent pentru un artist?". Şi Cristian Mungiu a susţinut în cadrul NexT un master-class de regie, în timp ce regizorul canadian Jamie Travis a moderat un workshop despre sound design.

Totodată, printre invitaţii NexT s-a aflat şi Meinolf Zurhorst, directorul departamentului film al ZDF - ARTE, una dintre cele mai influente persoane pe piaţa de achiziţii de film şi coproducţie din întreaga lume, dar şi: Anders Annikas, directorul unei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Goteborg din Suedia, Mairtin de Barra, directorul "Louth, Newry & Mourne Film Commission", un proiect transfrontalier menit să faciliteze şi să promoveze producţiile locale şi internaţionale, şi producătorul german Karl Baumgartner.

Festivalul NexT a fost înfiinţat în urmă cu un an de Societatea Culturală NexT, fondată în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, care şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, în august 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici