Uber se lansează oficial în România. Cum funcţionează aplicaţia controversată care a scos în stradă taximetrişti din toată lumea - VIDEO

Uber, aplicaţia controversată pentru smartphone care face legătura în timp real între pasageri şi şoferii dispuşi să ofere contra cost servicii de transport, se lansează şi în România sub forma uberX, Bucureştiul fiind primul oraş care beneficiază de serviciile platformei, potrivit unui anunţ publicat pe blogul oficial al companiei.

19696 afișări
Imaginea articolului Uber se lansează oficial în România. Cum funcţionează aplicaţia controversată care a scos în stradă taximetrişti din toată lumea - VIDEO

Uber se lansează oficial în România. Cum funcţionează aplicaţia controversată (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Bucureşti, suntem încântaţi să te cunoaştem!", începe anunţul scris pe blogul aplicaţiei. "Uber aduce Bucureştiului o formă alternativă de transport urban şi vrem să evidenţiem calitatea serviciilor noastre - şi clienţii noştri satisfăcuţi".

Ce este Uber

Uber este o aplicaţie de smartphone care conectează pasagerii cu şoferii unor maşini dispuşi să ofere contra cost servicii de transport.

Bucureştenii care vor să folosească serviciile Uber trebuie să urmeze paşii de mai jos:

  • Să descarce aplicaţia pentru iOS sau Android sau să se înregistreze aici;

  • Să creeze un cont şi să înregistreze un card de credit - creatorii aplicaţiei asigură că datele personale ale utilizatorilor sunt în siguranţă;

  • Să stabilească, prin aplicaţie, adresa de unde să fie luaţi cu maşina - drumul parcurs de şoferul care acceptă comanda poate fi urmărit în timp real tot prin aplicaţie;

  • Odată ajunşi la destinaţie, să coboare pur şi simplu din maşină, fără să plătească în numerar, fără să lase bacşiş.

Primul drum cu Uber este oferit gratis

Potrivit blogului oficial, primul drum făcut prin Uber este gratis în limita a 30 de lei pentru cei care introduc în aplicaţie codul UBERBUCHAREST (valabil până pe 25 aprilie).

Cu ocazia lansării, aplicaţia vine la pachet cu preţuri promoţionale, tariful special fiind de 1,39 lei pe kilometru. Taxa minimă pentru o destinaţie trebuie să atingă 6 lei, aceasta fiind şi suma care trebuie plătită în caz de anulare a comenzii.

Câteva exemple de tarife în funcţie de destinaţii sunt:

    Aeroportul Henri Coandă – Piaţa Universităţii: 40 RON
    Centrul Vechi – Drumul Taberei: 18 RON
    Calea Floreasca – Gara de Nord: 11 RON

Tot pe blogul oficial se mai precizează că, întrucât aplicaţia se află la început în România, numărul maşinilor puse la dispoziţie este limitat, iar timpul de sosire poate fi ceva mai lung.

Uber - aplicaţie controversată

Uber a fost intens criticată în 2014 din cauza unor incidente de siguranţă cu şoferii săi, dar şi din cauză că se lansează în multe oraşe din lume fara a acorda atenţie legislaţiei din domeniul taximetriei. Cel mai grav caz legat de Uber a avut loc în India, unde un şofer al companiei a violat o clientă. Cazul a stârnit un uriaş scandal, generat de criticile asupra selecţiei şoferilor de către companie.

Popularitatea aplicaţiei Uber în Europa şi în întreaga lume a dus la proteste şi din partea şoferilor de taxi, care se plâng că astfel de servicii intră pe piaţa companiilor de taxi fără să fie nevoite să suporte costuri la fel de mari pentru respectarea reglementărilor şi licenţe.

În mai multe dintre protestele organizate în Europa, şoferii de taxi nu au vizat direct servicii de tipul Uber, ci reglementările stricte care le creează dificultăţi să concureze cu acestea.

Uber a fost interzisă de justiţie în mai multe oraşe din Statele Unite şi Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici