Ucraina vrea să includă Cernobîl pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

  • Guvernul Ucrainean vrea să includă Cernobîl pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO
  • Tkachenko: E mai mult decât comemorare, e vorba de istorie şi de drepturile omului
  • Tkachenko: Sper ca Cernobîl să atragă vizitatori aşa cum era înainte de pandemie
  • Cioroianu: Nu-i contest istoria, însă sunt sceptic cu privire la o aşa posibilitate
581 afișări
Imaginea articolului Ucraina vrea să includă Cernobîl pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO
O centrală nucleară înconjurată de pustietate nu este ceea ce majoritatea oamenilor asociază cu Patrimoniului Mondial UNESCO. Dar asta este ceea ce Ucraina are în vedere pentru Cernobîl. Ei speră că un astfel de statut ar putea atrage finanţare şi mai mulţi turişti.
 
„Credem că plasarea Cernobilului pe lista patrimoniului UNESCO este un prim şi important pas spre a avea acest loc minunat ca destinaţie unică de interes pentru întreaga omenire”, susţine Oleksandr Tkachenko, ministrul Culturii.
 
Istoricul Adrian Cioroianu, fost delegat permanent al României pe lângă UNESCO, este sceptic şi nu crede că un asemenea lucru ar fi posibil.

„Potrivit filosofiei UNESCO, aici trebuie să apară lucruri de o unicitate exemplară. Din punct de vedere tehnic, Ucraina trebuie să înscrie Cernobîlul pe propria lor listă de propuneri. Deocramdată nu apare. Iar apoi trebuie să apară un dosar prin care să explice la nivel de experţi de ce fac această propunere”, explică el.
 
După 35 de ani de la tragedie, Cernobîl rămâne un loc turistic. A devenit şi un subiect pentru seriale şi documentare. 
 
Istoricul Adrian Cioroianu rămâne rezervat faţă de faptul că acest loc ar putea fi inclus Patrimoniul Mondial UNESCO. Totuşi, nu exclude această posibilitate. 
 
„Pe de o parte aş fi foarte sceptic în privinţa posibilităţii includerii unui astfel de obiectiv. Pe de altă parte, în condiţiile actuale aproape că nu mai poţi paria pe nimic. Trăim într-o lume în care pot să apară surprize la tot pasul şi în această schimbare ceva mai largă de paradigmă nu ar fi exclus ca o astfel de propunere să atragă cuiva atenţia”, conchide Adrian Cioroianu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici