Acţiunile Aramco continuă să crească. La cât este evaluată cea mai valoroasă companie listată din lume

Acţiunile Aramco au urcat joi cu 10% la startul celei de-a doua zi de tranzacţionare la bursa de la Tawadul, evoluţie ce i-a oferit companiei, pentru scurt timp, evaluarea de 2.000 de miliarde de dolari mult-ţintită de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, arată Reuters.

624 afișări
Imaginea articolului Acţiunile Aramco continuă să crească. La cât este evaluată cea mai valoroasă companie listată din lume

Acţiunile Aramco urcă cu 10% şi duc pentru scurt timp valoarea companiei la 2.000 mld. de dolari

Titlurile gigantului petrolier Aramco, care au mai atins limita superioară de variaţie de 10% şi miercuri, în prima lor şedinţă bursieră, s-au apreciat joi la 38,70 riyali, echivalentul a 10,32 de dolari americani, de la 35,20 de riyali (9,38 de dolari), înainte să se corecteze uşor şi să se stabilizeze într-un interval de variaţie de 37-38 de riyali.

Preţul i-a oferit pentru scurt timp gigantului saudit o evaluare de peste 2.000 de miliarde de dolari, o capitalizare de piaţă care o face de departe cea mai valoroasă companie listată din lume, peste Microsoft şi Apple, ce sunt evaluate fiecare undeva la 1.100-1.200 de miliarde de dolari.

Ţinta lui bin Salman a fost îndelung ridiculizată de comunitatea financiară internaţională din 2016 încoace, când a fost anunţată intenţia de a lista compania saudită.

Deşi saltul cotaţiei de 10% de miercuri a fost sărbătorit de guvernul saudit drept o răzbunare morală pentru ridiculizarea din trecut, interesul pentru ofertă în timpul derulării acesteia a venit mai degrabă de la investitori saudiţi loiali casei regale şi de la investitori din regiunea Golfului, unii analişti notând că Aramco este supra-evaluată.

Analiştii administratorului de active american Bernstein spun că Aramco ar valora undeva la 1.360 de miliarde de dolari. Exxon Mobil, una dintre cele mai bine cotate companii de petrol şi gaze, are o capitalizare la Wall Street de puţin sub 300 miliarde de dolari.

"Aramco este cea mai mare şi profitabilă companie petrolieră din lume – dar dimensiunea nu înseamnă totul", scriu analiştii Bernstein, notând că avansul afacerilor companiei ar putea să fie unul lent dacă preţurile la petrol continuă să stagneze. Ei mai spun că "riscul cheie" pentru cei care deţin acţiuni Aramco este o slabă guvernanţă corporativă, în condiţiile în care acţionariatul este extrem de concentrat.

Listarea Aramco a fost principalul subiect joi în mass-media saudită, cu titluri de presă precum "Aramco în vârful lumii" sau "un vis devenit realitate".

Guvernul saudit a promovat intern investiţia în ofertă că pe o datorie patriotică, mai ales după ce instalaţiile petroliere ale Aramco au fost atacate în septembrie, înjumătăţind temporar producţia de petrol a regatului.

Pe fondul unor percepţii negative asupra riscurilor politice şi a lipsei de transparenţă corporativă, investitorii străini nu au arătat un apetit solid pentru ofertă, forţându-i pe saudiţi să renunţe la ambiţia de a strânge până la 100 de miliarde de dolari printr-o vânzare dublă, atât pe pieţe internaţionale cât şi pe cea locală, a unei participaţii de 5%.

Oferta publică iniţială pentru 1,5% din capitalul social al companiei petroliere, care a atras subscrieri totale în valoare de 119 miliarde de dolari, s-a închis la un preţ de 8,53 de dolari per acţiune (32 de riyali).

Saudiţii au obţinut în urma tranzacţiei 25,6 miliarde de dolari, însă o problemă pentru activitatea de tranzacţionare pe piaţa secundară este free-floatul redus, în condiţiile în care 98,5% din acţiuni sunt blocate în contul guvernului saudit.

Aramco este cea mai profitabilă companie petrolieră din lume, cu un dividend planificat de 75 de miliarde de dolari anul viitor, de cinci ori mai mare decât cel al Apple, care este cea mai mare companie din indicele bursier american S&P 500.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici