Vânzările de carne de pui au crescut în primele trei luni, comparativ perioada similară din 2010, cu 39% în volum, respectiv cu 48% în valoare.
„Creşterile semnificative pe care le înregistrăm în primul trimestru al acestui an la carnea de pasăre sunt explicabile deoarece în perioada similară a anului trecut industria noastră a trecut prin cele mai dificile momente: eliminarea subvenţiei, preţuri în scădere şi stocuri în creştere. Piaţa scăzuse cu circa 18% în volum şi valoare. Iar când am conştientizat că piaţa nu acceptă majorarea firească a preţului la carnea de pui, în aprilie anul trecut am decis să implementăm un program de creştere semnificativă a cantităţilor vândute, cu scopul de a eficientiza activitatea”, a declarat miercuri, într-un comunicat, Grigore Horoi, preşedinte Agricola Bacău.
Vânzările de salamuri crude uscate, obţinute la Salbac, companie din cadrul grupul, au înregistrat în perioada ianuarie-martie creşteri de 25% în volum şi, respectiv, 23% în valoare.
Şi vânzările de produse vegetale, în perioada Postului Paştelui, au urcat cu 49% comparativ cu perioada similară din 2010.
La categoria ouă de consum s-a raportat o scădere de 20% a vânzărilor. Cauza este, potrivit reprezentanţilor Agricola, creşterea masivă a importurilor, care „concurează neloial” producătorii autohtoni.
„După eliminarea subvenţiilor anul trecut, industria de profil se confruntă în continuare cu o mare presiune din punct de vedere al costurilor aferente materiei prime. Deşi cheltuielile cu cerealele au crescut în 2011 în medie cu 120% faţă de 2009, preţul cărnii de pasăre s-a majorat în acest an cu doar 11% faţă de anul trecut, fiind încă mai mic cu trei procente faţă de preţul mediu din 2009. În condiţiile în care materiile prime au o pondere de peste 50% în formarea preţului final, impactul negativ al scumpirii resurselor în costul kilogramului de carne este de 27%, în 2011 faţă de 2009. Matematic, astăzi carnea de pasăre ar trebui să fie cu 27% mai scumpă decât în 2009 pentru ca producătorii să-şi consolideze marja netă care şi aşa nu era foarte mare”, a mai spus Grigore Horoi.
Agricola Bacău estimează în acest an afaceri în creştere cu 9%, la peste 443 milioane de lei. Pe segmente, grupul şi-a bugetat o majorare cu 7% la carnea de pasăre, 19% la semipreparate şi produse ready-meal, 10% la salamuri crude uscate şi preparate fierte afumate, respectiv o stagnare la categoria ouă consum.
Grupul include firmele Agricola Internaţional, Salbac, Europrod, Comcereal, Aicbac, Suinprod şi Avicola Lumina – Constanţa.
Agricola Bacău deţine şi o reţea de 52 de magazine proprii şi vrea să mai deschidă anul acesta 30 de unităţi. Grupul are 2.500 de angajaţi.