Al doilea şoc al zilei. După Japonia şi Marea Britanie intră în recesiune. Lira sterlină în scădere

Economia Marii Britanii a intrat în recesiune în a doua jumătate a anului 2023, un context dificil pentru premierul Rishi Sunak, care a promis să stimuleze creşterea înainte de alegerile din 2024.

2641 afișări
Imaginea articolului Al doilea şoc al zilei. După Japonia şi Marea Britanie intră în recesiune. Lira sterlină în scădere

Al doilea şoc al zilei. După Japonia şi Marea Britanie intră în recesiune

Biroul pentru Statistici Naţionale (ONS) a publicat date care arată că produsul intern brut (PIB) s-a contractat cu 0,3%, mai rău decât se aştepta, în cele trei luni până în decembrie, după ce în perioada iulie-septembrie s-a contractat cu 0,1%.

Scăderea PIB-ului în trimestrul al patrulea a fost cea mai mare din primul trimestru al anului 2021, a precizat ONS. Lira sterlină s-a depreciat moderat în raport cu dolarul şi euro la scurt timp după publicarea datelor privind PIB-ul.

Economia Marii Britanii stagnează de aproape doi ani. Banca Angliei a declarat că se aşteaptă ca aceasta să se redreseze uşor în 2024.

Anunţul vine în aceaşi zi în care am aflat că Japonia a intrat în mod neaşteptat în recesiune, pierzându-şi titlul de a treia mare economie a lumii în favoarea Germaniei şi ridicând îndoieli cu privire la momentul în care banca centrală va începe să renunţe la politica monetară extrem de relaxată pe care o duce de zece ani.

"Ceea ce este deosebit de frapant este lentoarea consumului şi a cheltuielilor de capital care sunt piloni cheie ai cererii interne. Economia va continua să fie lipsită de elan pentru moment, neavând niciun motor cheie de creştere.", a declarat Yoshiki Shinke, economist executiv senior la Dai-ichi Life Research Institute.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici