ANALIZĂ: Japonia va fi următoarea ţintă importantă a agenţiilor de rating

Datoria publică uriaşă, dezordinea de pe scena politică şi nu numai menţin Japonia în atenţia agenţiilor de rating, mulţi analişti anticipând că a treia mare economie a lumii va fi următoarea ţintă pentru reducerea calificativului de credit.

690 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Japonia va fi următoarea ţintă importantă a agenţiilor de rating

ANALIZĂ: Japonia va fi următoarea ţintă importantă a agenţiilor de rating (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Standard & Poor's (S&P) a anunţat vineri seară o decizie istorică, de a reduce ratingul AAA al Statelor Unite cu o treaptă, la AA+, în principal din cauza divergenţelor de pe scena politică de la Washington.

De altfel, decizia S&P a modificat într-o anumită măsură percepţia asupra ratingurilor de ţară, plasând în centrul atenţiei climatul politic în cazul statelor dezvoltate, cu datorii uriaşe.

Agenţiile de rating se concentrează pe capacitatea politicienilor de a face faţă unei noi crize financiare declanşate de turbulenţele de pe pieţele europene ale datoriilor de stat, sau unei recesiuni globale prelungite, în contextul subţierii semnificative a resurselor fiscale faţă de momentul 2008, anterior falimentului Lehman Brothers.

Cel mai mult de pierdut într-un astfel de scenariu ar avea guvernele din ţări precum Japonia, care nu mai dispun de modalităţi de a-şi apăra pieţele sau de a-şi stimula economiile fără a se angaja la noi datorii.

S&P a arătat, de altfel, într-un comunicat transmis luni, că implicaţiile de rating pentru ţările asiatice vor fi mai grave în cazul unei noi crize financiare sau recesiuni decât în urmă cu trei ani.

"Capacităţile fiscale ale Japoniei, Indiei, Malaeziei, Taiwanului şi Noii Zeelande s-au redus faţă de nivelurile ante-2008. Dacă va veni o nouă recesiune, va crea probabil un impact mai profund şi mai prelungit decât cea care a trecut", notează S&P.

Japonia, cu o datorie guvernamentală brută de 200% din PIB la o economie de 5.000 de miliarde de dolari, este urmărită atent de toate agenţiile de rating, chiar dacă cea mai mare parte a datoriei este finanţată pe plan intern, de către investitori japonezi.

S&P atribuie Japoniei ratingul AA-, cu perspectivă negativă, ca şi Fitch.

Moody's califică Japonia la Aa2, sub evaluare pentru o posibilă retrogradare. Evaluarea ar trebui să se încheie în următoarele săptămâni cu reducerea ratingului, în urma a trei trimestre consecutive de contracţie economică, situaţie complicată şi de un parlament foarte fragmentat şi un guvern care nu se bucură de popularitate în rândul alegătorilor.

Moody's a avertizat luni că intervenţia dze săptămâna trecută a Japoniei pe pieţele valutare pentru temperarea aprecierii yenului a fost ineficientă şi va avea consecinţe negative pentru ratingul ţării.

"Aceeaşi logică pe care a aplicat-o S&P în cazul Statelor Unite poate fi aplicată şi scenei politice japoneze, unde nu se poate decide nimic. Deci retrogradarea Japoniei este foarte probabilă", comentează Masamichi Adachi, senior economist la JPMorgan Tokyo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici