ANALIZĂ: Peste trei sferturi din avuţia populaţiei sunt locuinţele

Avuţia gospodăriilor populaţiei este de 2,3 ori mai mare decât produsul intern brut al României, iar 76,4% din avuţia gospodăriilor o reprezintă locuinţele, potrivit unui analize Alpha Bank.

293 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Peste trei sferturi din avuţia populaţiei sunt locuinţele

ANALIZĂ: Peste trei sferturi din avuţia populaţiei sunt locuinţele

Potrivit celui mai recent Raport asupra stabilităţii financiare publicat de Banca Naţionala a României (BNR), averea netă a populaţiei s-a majorat în anul 2018, ajungând foarte aproape de 2.000 de miliarde de lei, respectiv aproape de valoarea maximă înregistrată în anul 2008. În condiţiile în care o cotă atât de mare din avuţia gospodăriilor este în active imobiliare, averea netă a românilor ar putea suferi scăderi în cazul unei scăderi a preţurilor imobilelor.

Plasamentele în acţiuni şi în unităţi ale fondurilor de investiţii au o cotă de 8,3% din totalul averii naţionale, la care se adaugă 11,8% în depozite şi numerar. Structura averii este mai apropiată de cea din zona euro, unde locuinţele au o pondere de 58% din total avuţie, dar este mult diferită faţă de structura avuţiei americanilor. Imobilele reprezintă doar 27,6% din averea gospodăriilor în Statele Unite, în timp ce ponderea activelor reprezentand participaţii, acţiuni sau unităţi ale fondurilor de investiţii este cea mai mare în structură, cu 33,1% din totalul avuţiei. La asta se adaugă 14,3% în obligaţiuni, depozite şi numerar.

Spre deosebire, avuţia românilor este plasată doar în proporţie de 0,4% în obligaţiuni. Totodată, banii strânşi în fondurile de pensii private ce activează în România sunt doar 0,6% din avuţia totală a gospodăriilor, faţă de 22,5% în SUA şi 5,6% în Europa.

Raportul BNR mai arată că deşi România înregistrează cea mai ridicată rată a deţinerii de imobile din Uniunea Europeană, persistă un grad crescut al inegalităţii de avuţie, cele mai bogate 10% din gospodării deţinând aproximativ 60% din avuţie.

Analiza Alpha Bank mai notează că 2,8 milioane de români au ieşit din săracie în România în ultimii cinci ani, 40% din cele 6,9 milioane de persoane scoase din sărăcie la nivelul întregii UE. Astă arată viteza de convergenţă a României faţă de Europa, punctează analiza. În ciuda evoluţiei, 33% din populaţia României din 2018 încă este catalogată drept săracă conform datelor Uniunii Europene, respectiv 6,3 milioane de români.

De asemenea, analiza scoate în evidenţă o estimare care arată că, în 2050, aproximativ 30% din populaţia României va ajunge să aibă peste 65 de ani, faţă de 18,2% în 2018 şi 15,4% în 2008. De notat, totodată, ca tendinţă demografică, faptul că în ultimii ani s-au născut mai mulţi copii care au cel puţin un părinte român în străinătate decât în România, potrivit unui studiu OECD.

Taguri:
avuţie,
studiu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici