Analiză ZF: În opt ani, bugetul Ministerului Sănătăţii şi al Casei de Asigurări s-a dublat

În ciuda faptului că an de an banii alocaţi de la buget celor două instituţii care gestionează sistemul sanitar – Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au crescut, serviciile medicale oferite pacienţilor nu au ţinut pasul, scrie Ziarul Financiar.

304 afișări
Imaginea articolului Analiză ZF: În opt ani, bugetul Ministerului Sănătăţii şi al Casei de Asigurări s-a dublat

Aproape 78 miliarde de lei au bugetate ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în 2023, adică dublu faţă de 2015, când doar 30 miliarde de lei intrau în sistem prin cele două instituţii.

Din banii care ajung la minister şi la CNAS sunt plătite salariile medicilor, sunt decontate serviciile medicale şi sunt susţinute investiţii. Pe lângă bugetul anual al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, sistemul medical mai este susţinut şi de bani de la autorităţile locale care au în subordine spitale.

Totuşi, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte în continuare câteva luni pentru acces la investigaţii medicale cu bilet de trimitere, în baza contrinuţiei lunare de 10% din salariul brut care merge către Sănătate. Din calculele ZF, un angajat român cu salariu minim contribuie lunar la stat cu 280 de lei pentru sănătate, ceea ce la final de an înseamnă 3.300 de lei, din datele ZF, colectate de pe platforma calculator-salarii.ro. Cu cât creşte salariul, cu atât contribuţia este mai mare.

Deşi anual bugetul creşte, mai mulţi bani nu se traduc prin acces mai rapid la servicii medicale. De exemplu, pentru investigaţiile medicale cum este şi cea RMN sau pentru analize de laborator, vitale pentru prevenţia unor boli precum diabetul, spre exemplu, statul decontează pacienţilor asiguraţi costul, însă fondurile se termină rapid, în primele zile ale lunii. Pacienţii sunt astfel nevoiţi fie să aştepte un loc disponibil, fie să plătească în sistemul privat consultaţia integrală.

Spitalele de stat care publică bugetul de venituri au avut de asemenea creşteri semnificative în ultimii ani. De exemplu, Spitalul Universitar, cel mai mare spital de urgenţă din ţară, şi-a triplat bugetul de venituri în 2023 faţă de acum 10 ani, de la aproape 300 mil. lei în 2013, la un buget de venituri de aproape 1 miliard de lei în 2023, potrivit site-ului propriu.

Şi Spitalul Judeţean din Timişoara a avut un buget de 218 mil. lei în 2013, pentru ca un deceniu mai târziu bugetul unităţii medicale să ajungă la 787 mil. lei.

O mare parte din banii spitalelor de stat sunt folosiţi pentru plata salariilor, astfel că majorările salariilor medicilor începând cu anul 2018 se văd în bugetele unităţilor medicale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici