ASF: Valoarea totală a tranzacţiilor la bursă a depăşit 14 miliarde de lei în primul semestru

Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată BVB şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creştere cu 53% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% faţă de finalul anului trecut.

402 afișări
Imaginea articolului ASF: Valoarea totală a tranzacţiilor la bursă a depăşit 14 miliarde de lei în primul semestru

Conform unui raport ASF, la finele primelor şase luni din 2022, indicele BET, de referinţă pentru piaţa locală de capital, care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creştere de peste 12% faţă de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).

Numărul de tranzacţii derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele şase luni din anul 2022, comparativ cu primele şase luni din anul precedent şi a scăzut cu 37% faţă de finalul anului 2021. Aproximativ 97% din valoarea totală a tranzacţiilor au avut loc pe piaţa reglementată a BVB, restul fiind derulate pe SMT.

Acţiunile rămân clasa dominantă de active financiare (56% din totalul valorii tranzacţionate la BVB), în timp ce valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat, la 30 iunie 2022, a crescut semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, înregistrând un nivel de aproximativ 2,21 miliarde lei.

La finalul semestrului I al anului 2022, capitalizarea bursieră de pe piaţa reglementată a atins nivelul de 193,24 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 1,4% comparativ cu 30 iunie 2021. Comparativ cu finalul anului 2021, capitalizarea bursieră (doar acţiuni) a înregistrat o scădere de 16% la finalul lunii iunie 2022, pe fondul ameninţărilor persistente ale inflaţiei şi al incertitudinilor induse de războiul din Ucraina.

În ceea ce priveşte furnizorii de servicii financiare, la finele lunii iunie 2022, pe piaţa reglementată a BVB îşi desfăşurau activitatea un număr total de 27 de intermediari, dintre care 17 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi 7 entităţi autorizate în alte state membre UE. De asemenea, la finalul lunii iunie 2022, în cadrul SMT au activat 20 de intermediari, din care 16 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), 3 instituţii de credit locale şi o firmă de investiţii autorizată într-un alt stat membru UE.

Prin urmare, la finalul semestrului I al anului 2022, cei mai activi intermediari pe BVB (piaţa reglementată şi SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediată de acestea fiind de aproximativ 15,6 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF şi instituţiile de credit) au realizat aproximativ 93% din valoarea totală intermediată.

La finalul semestrului I 2022, în România îşi desfăşurau activitatea 17 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI), 84 organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), 27 fonduri de investiţii alternative (FIA), 5 societăţi de investiţii financiare (SIF), Fondul Proprietatea şi 4 depozitari. Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România a fost de aproximativ 46,8 miliarde lei la data de 30 iunie 2022, în scădere cu circa 6% comparativ cu anul anterior.

Pe ansamblul pieţei, structura consolidată a investiţiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică totuşi o preferinţă pentru acţiuni, a căror valoare totală este de circa 28,43 miliarde lei, consemnând o pondere de circa 61% din activul cumulat al OPC. Investiţiile în instrumente financiare cu venit fix la nivelul întregii pieţe sunt în valoare de 15,55 miliarde lei, reprezentând aproximativ 33% din activul total al OPC.

În ceea ce priveşte structura portofoliilor OPCVM, aceasta este orientată cu precădere spre instrumentele financiare cu venit fix. Dintre acestea, cea mai semnificativă pondere în activul total al organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare o deţin titlurile de stat (36%), fiind urmate de obligaţiunile corporative cotate (21%).

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici