Asociaţie: „Rezultatele fondurilor de pensii nu justifică afectarea arhitecturii Pilonului II”

În contextul seriei de declaraţii de joi, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) salută poziţia exprimată public de noul prim-ministru al României, Mihai Tudose, potrivit căreia Pilonul II de pensii private obligatorii „nu se desfiinţează, punct”, se arată într-un comunicat .

1012 afișări
Imaginea articolului Asociaţie: „Rezultatele fondurilor de pensii nu justifică afectarea arhitecturii Pilonului II”

Asociaţie: „Rezultatele fondurilor de pensii nu justifică afectarea arhitecturii Pilonului II”

„Această declaraţie vine în linie cu zecile de mesaje de asigurări ferme din partea PSD, a Guvernului anterior şi a ASF, potrivit cărora nu se are în vedere niciun fel de modificare împotriva Pilonului II. În acest context, APAPR reaminteşte faptul că Pilonul II este una dintre cele mai de succes reforme structurale din România, cu rezultate foarte bune (cele mai bune randamente investiţionale din Europa în ultimii 10 ani), ceea ce nu justifică în niciun fel vreo măsură de afectare a arhitecturii acestuia, cu efecte negative asupra pensiilor viitoare a peste 7 milioane de români”, transmite APAPR.

Potrivit asociaţiei administratorilor, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcţionare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuţiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro). „Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde de lei, diferenţa o constituie o sumă de 6,91 miliarde de lei (peste 1,5 miliarde de lei), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, arată APAPR.

De asemenea, potrivit estimărilor Asociaţiei, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare.

Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentând primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR. Performanţele financiare pozitive ale Pilonului II din România au fost certificate recent şi de un studiu european independent, realizat de federaţia asociaţiilor de consumator de produse financiare Better Finance.

„În acest moment, principala problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislaţiei actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018”, menţionează APAPR.

Potrivit calculelor Asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici