Băncile au avut anul trecut un excedent de lichiditate mediu zilnic de peste un miliard de lei

Băncile au plasat anul trecut la Banca Naţională a României (BNR) în cadrul facilităţii de depozite pe o zi 387,29 miliarde de lei, de aproape şapte ori mai mult decât în 2009, ceea ce indică un un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 miliarde de lei.

37 afișări
Imaginea articolului Băncile au avut anul trecut un excedent de lichiditate mediu zilnic de peste un miliard de lei

Băncile au avut anul trecut un excedent de lichiditate mediu zilnic de peste un miliard de lei (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Băncile au realizat în 2009 depozite la BNR pe o zi în valoare totală de 55,92 miliarde de lei, cu 15,6% peste nivelul din 2008, de 48,37 miliarde lei.

Plasamentele overnight au mai depăşit pragul de 100 de miliarde de lei în anul 2007, când au totalizat 150,32 miliarde de lei. Astfel, depozitele pe o zi însumate pentru anul trecut au fost de 2,5 ori mai maro decât în 2007.

Pe de altă parte, soldul creditelor acordate populaţiei şi firmelor a urcat în primele 11 luni ale anului trecut cu doar 8,04 miliarde de lei, la 207,9 miliarde de lei la finele lui noiembrie.

Cele mai mari depozite realizate de bănci anul trecut au fost în luna aprilie, când valoarea cumulată a plasamantelor a urcat la 80,06 miliarde lei, nivelul maxim înregistrat după ianuarie 2007. Valoarea totală a plasamentelor realizate în luna aprilie 2010 indică un excedent zilnic de lichiditate de aproximativ 2,6 miliarde lei.

Totuşi, BNR nu a mai efectuat operaţiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piaţă, din luna octombrie 2009, dar a realizat injecţii prin intermediul operaţiunilor repo în cinci luni din 2010.

Totodată, băncile au împrumutat de la BNR pe termen scurt doar 1,86 miliarde de lei anul trecut, în condiţiile în care timp de zece luni nu au apelat deloc la această facilitate.

În 2009, băncile au împrumutat 154,24 miliarde lei de la banca centrală, cu 73% mai mult decât suma contractată în 2008, de 88,99 miliarde lei.

Facilităţile permanente (de creditare şi de depozit) acordate instituţiilor de credit de către BNR sunt accesate la iniţiativa instituţiilor de credit. Băncile pot obţine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginală de credit şi pot plasa la sfârşitul zilei resursele excedentare la banca centrală.

Dobânzile la facilităţile permanente sunt stabilite într-un coridor simetric de 4 puncte procentuale faţă de rata dobânzii de politică monetară. Banca centrală a redus în primele patru şedinţe de politică monetară din 2010 dobânda de politică monetară cu 1,75 puncte procentuale, de la 8% la 6,25%, pentru ca după luna mai să o menţină la acest nivel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici