BCE a prezentat noua bancnotă de 5 euro. Când va fi pusă în circulaţie - VIDEO

Banca Centrală Europeană (BCE) a prezentat joi, la Frankfurt, noua bancnotă de 5 euro, cu un design uşor modificat pentru a include elemente suplimentare de securitate.

1095 afișări
Imaginea articolului BCE a prezentat noua bancnotă de 5 euro. Când va fi pusă în circulaţie - VIDEO

BCE a prezentat noua bancnotă de 5 euro. Când va fi pusă în circulaţie (Imagine: BCE)

Noua bancnotă, care va fi pusă în circulaţie din luna mai, va circula în paralel cu cea existentă până la o dată care nu este cunoscută încă, dar va fi anunţată din timp. După ieşirea din circulaţie a vechii hârtii, aceasta nu îşi va pierde valoarea, ci va putea fi preschimbată la băncile centrale naţionale.

Noua serie de bancnote euro, denumită "Europa", va păstra culorile şi tematica vechilor hârtii, dar aspectul a fost uşor modificat pentru a integra elementele îmbunătăţite de siguranţă.

Bancnota de 5 euro a fost prezentată joi la Muzeul de arheologie din Frankfurt, oraşul de domiciliu al BCE.

Bancnotele "Europa" păstrează cupiurile primei serii, de 5, 10, 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro, şi vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, începând cu cea de 5 euro, care va fi urmată de hârtia de 10 euro.

Băncile din zona euro vor începe să pună în circulaţie noua bancnotă de 5 euro din luna mai, la ghişee şi bancomate.

Noile elemente de siguranţă vor spori protecţia împotriva contrafacerii, notează BCE.

La fel ca în cazul primei serii, bancnotele Europa includ elemente propuse de utilizatorii cu deficienţe de vedere, care au fost consultaţi în etapa de concepere a hârtiilor.

Liniile de mici dimensiuni imprimate în relief de-a lungul marginii drepte şi a celei stângi a bancnotei facilitează identificarea acesteia, în special de către persoanele cu deficienţe de vedere.

Noua serie de bancnote euro a fost denumită "Europa", deoarece două dintre elementele de siguranţă ale hârtiilor, filogranul şi holograma, vor conţine portretul Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele continentului.

Valoarea bancnotei este inscripţionată prin utilizarea unui alt element de siguranţă, "numărul verde-smarald", care îşi schimbă culoarea din verde smarald în albastru închis şi creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos.

Elemente de siguranţă ale seriei "Europa" sunt uşor de identificat pe bancnote. La fel ca în cazul primei serii de bancnote euro, hârtiile "Europa" vor fi uşor de verificat utilizând metoda "atinge, priveşte, înclină", nefiind necesară utilizarea vreunui instrument specializat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici