BCE: Riscurile ataşate portofoliilor de credite ale băncilor europene sunt la nivelul din 2008

Băncile europene sunt expuse în continuare problemelor legate de finanţare şi lichidităţi, iar riscurile ataşate portofoliilor de credite sunt la nivelul din 2008, când a avut loc prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE).

110 afișări
Imaginea articolului BCE: Riscurile ataşate portofoliilor de credite ale băncilor europene sunt la nivelul din 2008

BCE: Riscurile ataşate portofoliilor de credite ale băncilor europene sunt la nivelul din 2008 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Cu excepţia condiţiilor mai bune din primele câteva luni ale acestui an, riscurile de finanţare ale băncilor rămân principalele vulnerabilităţi cu care se confruntă sectorul bancar din zona euro", se arată în raportul BCE privind stabilitatea financiară, citat de Reuters.

Băncile depind de fondurile pe termen mediu şi lung obţinute de pe piaţă, pentru a compensa orice probleme de lichidităţi generate de decalajul între acordarea de împrumuturi şi atragerea de depozite.

Temerile provocate de criza datoriilor suverane au dus la creşterea costului finanţării neasigurate, iar BCE a susţinut piaţa interbancară cu lichidităţi, printr-o serie de măsuri de urgenţă, după criza din 2008.

"Presiunile asupra unor bănci de dimensiuni medii şi mici s-au manifestat sub forma costurilor ridicate ale finanţării", se arată în raport.

Pe lângă riscurile suverane, la variaţia costurilor de finanţare contribuie şi calitatea activelor, în special în cazul băncilor din ţările cu vulnerabilităţi fiscale, se arată în raport.

Unele bănci din câteva state din zona euro rămân dependente de fondurile de la banca centrală.

Problemele de creditare pentru sectorul bancar par mai puţin severe decât la publicarea raportului precedent al BCE, dar mediul operaţional rămâne dificil şi riscurile se află în continuare la un nivel ridicat, potrivit băncii.

"Există diferenţe importante între state, iar în unele dintre acestea riscurile fluctuează în jurul nivelului atins în perioada falimentului Lehman Brothers", consideră BCE.

Grupurile bancare mari au fost capabile să continue să îşi reducă vulnerabilităţile prim emisiuni de obligaţiuni şi acţiuni, dar situaţia variază mult de la ţară la ţară.

În cazul băncilor medii şi mici din ţările cu probleme fiscale, emisiunile de titluri au scăzut comparativ cu anul trecut, iar în unele state nu au avut loc deloc astfel de operaţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici