BERD își reduce din nou prognoza de creștere economică. Ungaria și Slovacia sunt cele mai afectate de tarifele lui Trump și problemele economice ale Germaniei
În raportul care acoperă economiile din Europa emergentă, Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa, BERD și-a redus prognoza anterioară pentru 2025, făcută în februarie, cu 0,2 puncte procentuale, la 3%, revizuind în scădere estimările pentru majoritatea economiilor, notează Reuters.
„Aproape nicio țară nu rămâne neatinsă de ceea ce se întâmplă în lume,” a declarat Beata Javorcik, economist-șef al BERD. „Cel mai mare impact asupra țărilor noastre este indirect, prin schimbările în perspectivele economice ale Germaniei și Chinei”.
Slovacia și Ungaria sunt cele mai afectate
Slovacia și Ungaria vor suferi cel mai mult în mod direct de pe urma majorărilor tarifelor impuse de SUA, prognozele de creștere pentru 2025 fiind reduse cu 0,5 puncte procentuale, la 1,4%, respectiv 1,5%. Ambele economii sunt puternic orientate spre industria auto.
În cazul României, BERD estimează o creștere reală a PIB-ului de 1,6% în 2025, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât estimarea avansată în luna februarie.
Raportul a fost întocmit înainte de anunțul privind un acord temporar între SUA și China pentru reducerea tarifelor.
„Firmele își opresc investițiile și așteaptă să vadă ce se va întâmpla,” a mai spus Javorcik.
„Avem această schimbare majoră de mentalitate – de la reziliența lanțurilor valorice globale în ceea ce privește securitatea aprovizionării… la faptul că acum securitatea accesului pe piețe este preocuparea principală”.
BERD consideră că deficitele bugetare vor crește
Germania este cel mai mare partener comercial pentru multe țări din Europa Centrală și de Est, exporturile către aceasta reprezentând aproape un sfert din PIB-ul Cehiei, și aproape 20% în Slovacia și Ungaria.
Deși eforturile Europei de a crește cheltuielile pentru apărare ar putea reprezenta un avantaj pentru anumite țări precum Polonia, Turcia și Cehia, „există o îngrijorare reală că majorarea cheltuielilor pentru apărare va exclude alte tipuri de cheltuieli”.
Și chiar dacă FMI estimează că datoria medie în regiunile BERD va rămâne relativ stabilă la 52% din PIB între 2025 și 2029, Javorcik a spus că această prognoză este „prea optimistă, având în vedere ceea ce vedem pe teren”.
FMI, a spus ea, presupune că veniturile vor fi ridicate și că noile cheltuieli vor fi compensate prin reduceri în alte părți. „Noi credem că, de fapt, unele deficite bugetare vor fi mai mari,” a conchis ea.