Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, dar și demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier au declanșat ieșiri de capital din obligațiuni și acțiuni și a dus Leul la un minim record, scrie Bloomberg.
Datoria de stat internă a redus o parte din pierderile din această săptămână, iar leul s-a stabilizat cu ajutorul intervențiilor băncii centrale. Cu toate acestea, presiunea de vânzare poate crește din nou dacă noul președinte ales este în conflict direct cu actualele partide de guvernământ sau dacă întârzierile în remedierea finanțelor statului amenință accesul României la banii Uniunii Europene.
De asemenea, situația s-ar putea agrava în scenariul unei schimbări de guvern, care „înseamnă o incertitudine politică mai mare și, prin urmare, mai multe riscuri pentru calea de consolidare fiscală”. Ce s-ar întâmpla mai departe? – „UE ar putea începe în iunie-iulie să ia în considerare suspendarea fondurilor UE”, afirmă, într-o notă pentru sursa citată, Mai Doan, economist la Bank of America Corp.
Datoria denominată în leu este cea mai vulnerabilă la o potențială scădere. Aceste bancnote prezintă riscul ca banca centrală să permită deprecierea și mai mare a monedei pentru a atenua presiunile asupra contului curent și pentru a-și proteja rezervele de valută forte.
„O astfel de depreciere ar fi cea mai mare din 2007-2008, neobișnuită în absența unei recesiuni, dar nu implauzibilă având în vedere amploarea dezechilibrelor macroeconomice”, a spus Sergei Voloboev, analist la Bloomberg Intelligence.
Recent, S&P Global Ratings a semnalat că România ar putea risca să își piardă gradul de investiție dacă instabilitatea politică îi subminează capacitatea de a reduce deficitul fiscal.
Datoria internațională a României a luat deja în calcul o potențială retrogradare, euroobligațiunile tranzacționându-se la niveluri similare cu cele ale unor națiuni cu un scor de credit junk, cum ar fi Turcia.