BNR: Avuţia netă a populaţiei a crescut semnificativ în ultimul deceniu, dar e în continuare inegală

Publicat: 05 07. 2025, 22:53

Avuţia netă a populaţiei a crescut semnificativ în ultimul deceniu şi furnizează o rezervă financiară importantă pentru gospodăriile populaţiei în cazul unui şoc advers, dar este inegal distribuită, 10% din populaţie deţinând 41% din venitul naţional înainte de impozitare, situaţie care se reflectă într-un nivel ridicat al inegalităţilor şi la nivelul sectorului bancar, arată cea mai recentă ediţie a Raportului asupra stabilităţii financiare publicat de BNR.

Avuţia netă a populaţiei este definită ca suma avuţiei financiare şi avuţiei nefinanciare, netă de datorii şi se ridica în 2024 la aproape 1.800 mld.lei, faţă de circa 700 mld. în 2014.

Datele BNR arată că, deşi 68% din populaţia peste 15 ani deţine un depozit bancar, polarizarea se menţine semnificativă, având în vedere că 0,6% din deponenţi (84.400) deţine 28% din volumul depozitelor (martie 2025), cu o valoare medie a depozitului de 1,06 milioane lei (201.000 echivalent euro).

În contrast, restul de 99,4% dintre deponenţi (14,9 milioane) au economii sub forma depozitelor, în medie, de 15.500 lei (3.000 echivalent euro).

Progrese în privința reducerea inegalității veniturilor

Totuşi, BNR spune că s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte reducerea inegalităţii veniturilor. Proporţia din totalul resurselor care ar trebui redistribuită pentru a se realiza o distribuţie perfect egală (coeficientul Gini) a scăzut la 31% în anul 2023, de la 35% în perioada prepandemică (2019) şi peste 38% în anul 2007.

Stocul de active imobiliare s-a dublat în perioada 2014- 2024, în timp ce portofoliul de active financiare ale populaţiei aproape că s-a triplat în acelaşi interval de timp.

Capacitatea populaţiei de onorare a serviciului datoriei s-a menţinut robustă, pe fondul unor evoluţii favorabile dinspre piaţa muncii, respectiv majorarea câştigului salarial şi menţinerea gradului de tensionare a pieţei muncii la niveluri moderate. Astfel, rata creditelor bancare neperformante s-a situat la sub 3% în martie 2025, în cazul creditelor în lei – care reprezintă o proporţie majoritară a portofoliului de credite acordate populaţiei (91%, martie 2025) – rata NPL fiind de 2,58%.

Datoria totală a populației, în creștere alertă în 2024

Datoria totală a populaţiei a continuat să crească într-un ritm alert pe parcursul anului 2024, ajungând la 218 miliarde lei la finalul anului, după o creştere de 9% (faţă de 2% în decembrie 2023). Perspectivele privind evoluţiile viitoare ale consumului şi îndatorării populaţiei sunt însă marcate de un grad ridicat de incertitudine, generat de intensificarea tensiunilor comerciale internaţionale, cu implicaţii asupra comportamentului de consum şi veniturilor disponibile ale populaţiei.

Raportul arată că, pe de o parte, comportamentul populaţiei, caracterizat de o rată de economisire negativă, reflectă o tendinţă spre un consum care depăşeşte veniturile disponibile, indicând utilizarea fie a unor surse externe de finanţare, cum ar fi împrumuturile, fie a lichidităţilor anterior acumulate.

Pe de altă parte, populaţia alege să investească – de regulă în locuinţe – chiar şi în absenţa unei capacităţi de economisire curente, rata de investire menţinându-se puternic pozitivă de-a lungul timpului. Acest comportament contribuie la menţinerea celei mai ridicate rate de deţinere a unei locuinţe la nivelul UE (94,3%, 2024), predispoziţia fiind manifestată inclusiv în rândul persoanelor la risc de sărăcie (cu venituri sub 60% din mediana venitului echivalat).