BNR: Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,71%, la jumătatea anului

După o scădere de aproape 31,4%, de la an la an, rata creditelor neperformante a coborât până la 5,71%, conform metodologiei ABE, la finele primului semestru al acestui an, arată datele afişate de Banca Naţională a României – BNR.

257 afișări
Imaginea articolului BNR: Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,71%, la jumătatea anului

Comparativ cu sfârşitul primului trimestru al acestui an, rata s-a redus cu 7,3%, iar faţă de finele anului trecut a scăzut cu 10,9%, conform datelor băncii centrale.

Potrivit definiţiei ABE (Autorităţii Bancare Europene), implementată în cadrul naţional prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperformante sunt cele care îndeplinesc oricare din următoarele criterii: sunt expuneri semnificative cu scadenţa depaşită cu peste 90 de zile; se consideră că, în lipsa executării garanţiei reale, este improbabil ca debitorul să îşi achite integral obligaţiile din credite, indiferent de existenţa oricărei sume restante sau numărul de zile de întarziere de plată.

Raportat la totalul activelor, creanţele depreciate au ajuns la un nivel de 1,34%, la 30 iunie 2018, o creştere de 3,9% faţă de finele primului trimestru, dar o scădere de 18,3% faţă de sfârşitul anului trecut şi o reducere de 37,7% faţă de aceeaşi dată a anului trecut. De altfel, valoarea activelor sistemului bancar românesc, care cuprindea 35 de bănci, s-a majorat cu 9%, la finele lunii iunie 2018 faţă de aceeaşi dată a anului trecut, cu 0,66% faţă de finele primului trimestru şi cu 1,6% faţă de sfârşitul anului trecut, la aproape 434,6 miliarde de lei.

De asemenea, raportul creanţe depreciate faţă de total datorii, la 30 iunie 2018, a ajuns la 1,49%, o scădere de 38,2%, de la an la an, şi de 18,6% faţă de finele anului trecut, dar o creştere uşoară, faţă de 1,45% la sfârşitul primului trimestru.

Raportul creanţe depreciate/total portofoliu de active era de 2,42%, la finele primului semestru, o creştere de 4,3% faţă de 31 martie, dar o scădere de 19,9%, comparativ cu sfârşitul anului trecut, şi de 37%, faţă de aceeaşi dată a anului trecut.

În schimb, raportul credite acordate versus depozite atrase a scăzut insesizabil la finele celui de-al doilea trimestru, la 75,22% faţă de 75,30% la finele primului trimestru, dar în creştere faţă de nivelul de 74,74% la sfârşitul anului trecut şi în scădere de la 79,99%, la aceeaşi dată a anului trecut.

Profitul net al sistemului bancar local, cumulat şi fără a fi compensat cu pierderile, a crescut cu 33%, la 3,6 miliarde lei, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai profitabil semestru istoric, reiese din datele afişate de BNR, datorită creşterii creditării şi curăţării portofoliilor. La 30 iunie 2018, faţă de 30 iunie 2017, rentabilitatea activelor (indicatorul ROA) a crescut cu 22%, sau cu 30 de puncte procentuale de bază, până la 1,66%, iar rentabilitatea capitalurilor propria (indicatorul ROE) era la 15,71%, o creştere de 21,6% sau de 2,8 puncte procentuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici