Bulgaria opreşte singura rafinărie din ţară, care aparţine Lukoil

Singura rafinărie din Bulgaria, Neftochim Burgas, controlată de grupul rus Lukoil, opreşte operaţiunile, după ce biroul vamal a blocat vânzările de produse petroliere din cauza unor probleme legate de taxe.

440 afișări
Imaginea articolului Bulgaria opreşte singura rafinărie din ţară, care aparţine Lukoil

Lukoil (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Biroul vamal a revocat licenţele rafinăriei pentru depozitele de combustibili, blocând astfel vânzările, după ce compania nu a reuşit să instaleze ehipamente adecvate de măsurare, pe care să le conecteze cu autorităţile vamale.

Potrivit Novinite, Agenţia Vamală derulează un inventar complet la companie, cel mai mare importator de combustibili în Bulgaria, verificând cantitatea disponibilă în depozite pentru a calcula valoarea accizelor datorate de Lukoil. După plata integrală, companiei i se va permite să reia vânzările de combustibili, însă până la momentul respectiv aceasta va putea comercializa doar cantităţi din afara rafinăriei.

Măsura face parte din eforturile guvernului de la Sofia de a îmbunătăţi transparenţa pe piaţa carburanţilor şi de a stopa contrabanda şi evaziunea fiscală, notează Reuters.

"Reducem gradual procesarea de ţiţei pentru a opri producţia", a declarat presei directorul general al Lukoil Bulgaria, Valentin Zlatev, după o întâlnire cu ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, şi şeful biroului vamal, Vanyo Tanev.

Tanev a afirmat că licenţele ar putea fi reactivate după ce rafinăria va întruni cerinţele, adăugând că aceasta ar putea avea loc în două sau trei luni.

Rafinăria este unul dintre cei mai mari contribuabili din Bulgaria şi vinde aproximativ 50% din producţie pe piaţa locală, însă oficialii bulgari au afirmat că decizia nu va afecta economia şi încasările statului.

"Nu va fi nicio criză. Trebuie să arătăm că atât companiile mari cât şi cele mici sunt egale în faţa legii şi toţi ar trebui să o respecte", a declarat Djankov.

Ministrul a adăugat că există peste 420 de importatori de carburanţi, care ar putea să acopere uşor cererea pe piaţa din Bulgaria. Toţi ceilalţi retaileri de combustibili şi-au echipat depozitele conform standardelor, au spus oficialii bulgari.

Rafinăria generează circa 25% din veniturile bugetare din accize şi taxe, însă ministrul de Finanţe nu consideră închiderea acesteia un pericol pentru finanţele ţării, întrucât acciza trebuie plătită şi pentru combustibilii importaţi.

Analiştii se aşteaptă ca licenţele să fie reactivate rapid, iar această situaţie să aibă un impact limitat asupra celei mai sărace ţări din Uniunea Europeană.

Autorităţile au avertizat în trecut rafinăria să instaleze echipamentele cerute până la sfârşitul lunii iunie. Reprezentanţii Lukoil au declarat că lucrează la această problemă, dar nu pot finaliza procesul înainte de sfârşitul anului.

Biroul vamal din Bulgaria estimează piaţa gri a combustibililor la circa 30% din total.

Rafinăria deţinută de Lukoil exportă 50% din producţie, în special în ţările vecine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici