Burduja: Uniunea Europeană este cea mai mare şansă de dezvoltare pentru România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a întâlnit, miercuri şi joi, cu patru comisari ai Uniunii Europene (UE), la Bruxelles. Burduja a subliniat că UE este şansa de dezvoltare a României.

135 afișări
Imaginea articolului Burduja: Uniunea Europeană este cea mai mare şansă de dezvoltare pentru România

Burduja: Uniunea Europeană este cea mai mare şansă de dezvoltare pentru România

Sebastian Burduja s-a întâlnit la Bruxelles cu patru comisari europeni: Kadri Simson, comisar european pentru energie, Wopke Hoekstra, comisar european pentru politici climatice, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi şi Didier Reynders, comisar european pentru justiţie şi concurenţă. Ministrul Energiei s-a întâlnit, totodată, cu Celine Gauer, coordonatoarea PNRR la nivel european.

Burduja spune că a discutat şi a obţinut sprijin în legătură cu producţia de energie electrică pe bază de cărbuni şi mineritul de pe Valea Jiului.

„Uniunea Europeană este cea mai mare şansă de dezvoltare pentru România. Avem datoria să apărăm interesele românilor şi să respectăm regulile clubului select în care am fost acceptaţi din 2007. Cu aceste gânduri am venit la Bruxelles, unde, miercuri şi joi, am avut un maraton de întâlniri. Concluzia generală: sprijin şi deschidere din partea Comisiei Europene faţă de toate temele ridicate. Este şi o promisiune îndeplinită: am spus că voi veni aici în luna octombrie pentru discuţii directe privitoare la viitorul mineritului în Gorj şi Hunedoara”, a transmis ministrul.

Burduja mai spune că importanţa pe care România o acordă sectorului energetic este recunoscută şi susţinută la nivel european. „Am expus pregătirile pentru iarnă şi am detaliat sprijinul nostru constant faţă de fraţii noştri de peste Prut. Totodată, am susţinut programul nuclear civil românesc, sursă de energie sigură, competitivă şi curată. Toate acestea au susţinerea deplină a Comisiei Europene”.

Ministrul Energiei a transmis că a explicat „măsurile de sprijin pentru cetăţeni şi companii, inclusiv schema de compensare-plafonare, valabilă până în martie 2025. Astfel de măsuri de protecţie a consumatorilor pot şi trebuie să continue”, spune el.

Un alt subiect discutat la Bruxelles a fost legislaţia pentru energie eoliană offshore. Comisia va sprijini cu „bune practici pentru accelerarea proiectelor, astfel încât din 2032 să avem primele centrale eoliene în Marea Neagră”.

Legat de PNRR, Burduja spune că au fost expuse eforturile României de a îndeplini toate jaloanele la timp, inclusiv accelerarea reformelor şi investiţiilor. „Vom ţine pedala de acceleraţie apăsată la maxim”.

Cele mai complexe discuţii au vizat perspectivele exploatării cărbunelui în Valea Jiului şi la Complexul Energetic Oltenia.

„Am căutat soluţii echilibrate şi am găsit deschidere pentru dialog, pe baza unor argumente concrete. Transelectrica va face pe parcursul următorului an un studiu de adecvanţă a sistemului energetic naţional, care ne va furniza datele necesare pentru continuarea negocierilor cu Comisia Europeană. Am susţinut ferm că nu putem renunţa la producţia de energie electrică pe bază de cărbune fără a pune altceva în loc. Discuţiile vor continua la nivel tehnic”.

„Ne dorim cu toţii energie verde pentru România, dar înainte de orice avem nevoie de energie sigură”.

În urma discuţiilor de la Bruxelles, România a primit asigurări în ceea ce priveşte sprijinul Comisiei Europene pentru construirea unui cadru solid de dezvoltare energetică durabilă şi sigură:

„Nu promit niciodată ceea ce nu ştiu sigur că pot să fac, dar plec de la Bruxelles fiind convins că există speranţă pentru viitorul sectorului energetic românesc. Ne dorim cu toţii energie verde pentru România, dar înainte de orice avem nevoie de energie sigură. Aceasta este prioritatea zero a mandatului meu de ministru”, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici