Câciu: Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât cea generală

Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât inflaţia generală si de aproape 10 ori mai mică decât în martie 2023 când era 21,56%, afirmă ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

72 afișări
Imaginea articolului Câciu: Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât cea generală

Câciu: Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât cea generală

„Inflaţia anuală la alimente este de doar 2,81%, aproape de 3 ori mai mică decât inflaţia generală si de aproape 10 ori mai mică decât în martie 2023 când era 21,56%. Pe simplu explicat: Măsurile guvernului, care s-au adresat exclusiv unor produse alimentare de bază, şi-au atins scopul. Şi vor continua! În subsidiar, din analiza structurii inflaţiei, la acest moment rezultă că influenţele s-au mutat din zona produselor alimentare înspre servicii (inflaţie anuală de 10,2%, dar cu trend de regres, având în vedere că la 3 luni este 2,7%) şi mărfuri nealimentare(inflaţie anuală de 8,06% dar cu trend de regres având în vedere că la 3 luni este 2,2%)”, scrie pe Facebook Adrian Câciu.

El spune că, „dacă nu apar alte şocuri externe, efectul de bază se va diminua iar inflaţia din zona serviciilor şi a mărfurilor nealimentare va încetini, în trendul prognozat, adică sub 5% la final de an”.

„Sunt însă multe de făcut pentru a continua trendul de creştere a puterii de cumpărare a românilor. S-a intrat pe teritoriu pozitiv în ultimele 10 luni(practic s-a intrat in a treia etapa pe care o anuntam în 2022, respectiv aceea de creştere, după etapele de compensare din 2022 şi stabilizare din 2023). Iar acest deziderat este o prioritate pentru noi”, încheie Câciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici