Cafeaua s-ar putea ieftini. Ultimele previziuni arată o creştere semnificativă a producţiei

Producţia globală de cafea din intervalul 2018-2019 este estimată să crească până la cifra record de 171,2 milioane de saci, cu 11,4 milioane de saci mai mult decât în 2017-2018, arată datele Departamentului pentru Agricultură american. Astfel că, în viitorul apropiat, cafeaua s-ar putea ieftini.

515 afișări
Imaginea articolului Cafeaua s-ar putea ieftini. Ultimele previziuni arată o creştere semnificativă a producţiei

Cafeaua s-ar putea ieftini, ultimele previziuni arată o creştere semnificativă a producţiei

Creşterea va fi suficientă încât să acopere şi creşterea consumului de la nivel mondial, care ar urma să ajungă până la 163,2 milioane de saci. Unitatea de măsură pentru cafea este un sac de 60 de kg. Cu toate că Departamentul pentru Agricultură nu a precizat acest lucru în previziunile sale, creşterea producţiei s-ar putea traduce şi într-o posibilă scădere a preţurilor, mai ales în Europa, care este cel mai mare importator de cafea.

Cea mai mare parte a acestui surplus de producţie ar urma să fie acoperit de Brazilia - care este şi cel mai mare producător la nivel mondial de cafea. Estimările arată că producţia Braziliei va totaliza 60,2 milioane de saci, cu 9,3 milioane de saci mai mult decât în intervalul anterior. Din acest surplus, 6 milioane de saci vor fi din sortimentul Arabica şi 3,3 din Robusta.

Şi producţia Vietnamului - al doilea cel mai mare producător - va creşte, cu aproximativ 600.000 de saci, ducând totalul la 29,9 milioane de saci. Surplusul, preponderent din sortimentul Robusta, se datorează creşterii suprafeţei cultivate.

În schimb, producţia Mexicului şi a restului Americii Centrale (Guatemala, Honduras, Panama, Costa Rica, El Salvador şi Nicaragua) se estimează că va rămâne neschimbată, la 20,3 milioane de saci. Cu toate acestea, este estimată o scădere a exporturilor din această regiune, cu aproximativ 16,7 milioane de saci.

Şi Columbia va înregistra plafonări ale producţiei, la cifra de 14,5 milioane de saci. Va creşte însă exporturile cu încă 500.000 de saci, ducând totalul la 12,5 milioane.

Cel mai mare importator de cafea din lume este Uniunea Europeană. Peste 40% din totalul exporturilor de la nivel global sunt destinate acestei pieţe, care în 2018-2019 vor atinge 48 de milioane de saci - cu un milion mai mult decât în intervalul 2017-2018. Cele mai mari pieţe de importuri ale Uniunii Europene sunt Brazilia (29% din total), Vietnam (24%), Honduras şi Columbia (amândouă cu câte 7%).

Al doilea cel mai mare importator de cafea este SUA. În 2018-2019 importurile americane vor atinge 27 de milioane de saci, cu 2,4 milioane mai mult decât în intervalul 2017-2018. Cele mai mari pieţe de importuri ale Statelor Unite sunt Brazilia (23% din total), Columbia (22%), Vietnam (15%) şi Honduras (6%).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici