Care este cea mai mare slăbiciune a României? Populaţia şi companiile de credite, mai expuse la febra cursului decât în 2008

Joi şi vineri moneda naţională s-a depreciat vizibil faţă de euro, atin­gând maxim după maxim, iar trendul a fost temperat doar de intervenţiile repetate ale BNR, după cum spun dealerii. Cele mai mari emoţii le au debitorii cu credite în valută, iar de la debutul crizei în octo­mbrie 2008 încoace, timp de peste trei ani, guvernul şi Banca Naţională nu au luat nicio măsură reală, care să aibă efecte vizibile în sta­tistici, pentru a stăvili creşterea ponderii credi­telor în valută în total credite.

287 afișări
Imaginea articolului Care este cea mai mare slăbiciune a României? Populaţia şi companiile de credite, mai expuse la febra cursului decât în 2008

Care este cea mai mare slăbiciune a României? Populaţia şi companiile de credite, mai expuse la febra cursului decât în 2008 (Imagine: Shutterstock)

Astfel, populaţia şi companiile sunt şi mai expuse acum decât în urmă cu trei ani unei eventuale devalorizări bruşte a leului faţă de euro.

Statisticile BNR arată că ponderea împru­muturilor în valută din totalul creditelor con­tractate de populaţie era de 57% în octombrie 2008, iar în ianuarie 2012 procentul a urcat la 66%. În cazul companiilor, ponderea creditelor în valută a avansat în trei ani de la 54% la 62%.

Ponderea mare a creditelor în valută contractate de populaţie şi companii, de peste 60%, face ca orice depreciere a monedei naţio­nale spre cotaţii de 4,4 lei/euro să crească ten­siu­nea milioanelor de români care au împru­muturi în valută şi care vor plăti rate mai mari.

După ce joi moneda naţională s-a depreciat faţă de euro pe piaţa interbancară, cursul ur­când spre 4,39 lei/euro, vineri cursul de schimb a încheiat şedinţa interbancară la 4,38 lei/euro.

Analistul Aurelian Dochia spune că impactul deprecierii leului asupra debitorilor este negativ, făcând mai dificilă rambursarea îm­pru­muturilor contractate în euro.

"Majoritatea au venituri în lei şi trebuie să facă un efort mai mare pentru a-şi plăti creditele. Nu cred că va continua deprecierea leului. Cred că se va stabiliza la nivelurile actuale. Dacă ar continua şi s-ar amplifica deprecierea, lucrurile s-ar înrău­tăţi. Aşa cum este în prezent situaţia nu va fi un impact vizibil, semnificativ. Nu înseamnă că impactul va fi favorabil. Deja creditele neperformante au ajuns la niveluri alarmante şi unele bănci au dificultăţi."

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici